Keira Knightley

Kira Kristina Najtli (engl. Keira Christina Knightley), rođena 26. marta 1985, engleska glumica. Počela je glumiti još kao devojčica, a proslavila se 2003. godine posle glavnih uloga u filmu ”Igraj kao Bekam” i trilogiji ”Pirati sa Kariba”. Potom je nastupila u nekoliko holivudskih filmova. Godine 2005. godini nominovana je za Oskara u kategoriji najbolje glavne glumice za ulogu u filmu ”Gordost i predrasude”.

Keira Knightley
Knightley Toronto Film Festivalu 2005.
Biografske informacije
RođenjeKeira Christina Knightley
26. 3. 1985. (1985-03-26) (dob: 39)
Engleska Teddington, Middlesex, Engleska
Opus
Djelatni period1993. -

Biografija uredi

Rođena je u Tedingtonu, oblast Midlseks, Engleska. Njeni roditelji su Šerman Makdonald, škotska i irska glumica, kasnije dramski pisac i Vil Najtli, engleski pozorišni i televizijski glumac. Ima i starijeg brata, Kejleba, rođenog 1979. Najtlijeva je veći deo svog života provela u Ričmondu nad Temzom, pohađajući Tedington školu i koledž Ešer. Pati od disleksije, ali je bez obzira na to dobijala dobre ocene u školi na zadovoljstvo njenih roditelja i zato joj je bilo dozvoljeno da uzme agenta i nastavi sa svojom glumačkom karijerom. Glumila je u velikom broju lokalnih amaterskih produkcija, uključujući i ”Po Juliji” (napisala njena majka) i ”Sjedinjene Države” (napisao njen dramski profesor, Džon Makšejn).

Karijera uredi

Kira Najtli je počela glumiti sa sedam godina, debitujući na televiziji 1992. u ”Kraljevskoj proslavi”: Kasnije je glumila u televizijskoj seriji ”Bil” (1995.). U drugoj polovini 90-tih nastupila je u još nekoliko TV-filmova pre nego što je 1999. dobila ulogu Sabe, dvojnice Padme Amidale, u naučnofantastičnom blokbasteru ”Zvezdani ratovi — epizoda I: Fantomska pretnja”. Najtlijeva je ovu ulogu dobila najviše zbog njene sličnosti sa Natali Portman, koja je glumila Padme; dve glumice su bile toliko slične da su čak i njihove majke imale problema da ih razlikuju kada su bile našminkane. Prvu glavnu ulogu je dobila 2001. godine, kad je igrala ćerku Robina Huda u TV-filmu kompanije Volt Dizni, ”Princeza lopova”. Tokom ovog perioda pojavila se i u filmu ”Rupa”, trileru koji se nije prikazivao u bioskopima, već je odmah prebačen u video-distribuciju. Pojavila se i u mini-seriji ”Doktor Živago2002.

Postala je poznata ulogom u filmu ”Igraj kao Bekam2002. koji je dobro je prošao u britanskim bioskopima, dok je u SAD 2003. zaradio 32 miliona dolara. Pošto joj je ”Igraj kao Bekam” podigao glumački rejting, dobila je ulogu u visokobudžetnom akcionom filmu, ”Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera” producenta Džerija Brukhejmera čija je premijera bila u julu 2003. godine. Film je dobio dobre ocene kritike, a dobro je prošao i u bioskopima, postavši jedan od najvećih hitova filmskog leta 2003. i izbacivši Najtlijevu u prvi plan. Glumila je i u britanskoj romantičnoj komediji ”Zapravo ljubav” iz 2003. Njen sledeći film, ”Kralj Artur”, premijerno prikazan jula 2004, dobio je različite kritike, ali je kritičar Rodžer Ebert istakao visok zanatski nivo režije i harizmu glumaca, koji su doprineli da likovi budu mnogo zanimljiviji nego što to zaslužuju." Kira Najtli opisana je da izgleda ,, istovremeno i seksi i odbojno. Istog meseca, čitaoci časopisa ”Hello!” izabrali su je za najveću tinejdžersku nadu filmske industrije. Časopis Tajm je 2004. dodao da izgleda da je Najtlijeva čvrsto odlučila da postane ozbiljna glumica, a ne da ostane tinejdžerska zvezda. U 2005. glumila u tri filma: u ”Ludačkoj košulji”, mračnom trileru reditelja Džona Mejberija, zatim u akcionom filmu ”Domino” reditelja Tonija Skota inspirisanom životom lovca na ucenjene glave Domina Harvija te u filmu ”Gordost i predrasude”, adaptaciji romana Džejn Ostin u kome glumi Engleskinju Elizabet Benet. ”Ludačka košulja” i ”Domino” su su dobili različite kritike, ali su loše prošli u bioskopima, ali je zato film ”Gordost i predrasude” odlično primljen u SAD, a u Velikoj Britaniji se našao na prvom mestu po zaradi u bioskopima i to je šesti film Kire Najtli kojem je to uspelo. Nominovana je za Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice, a takođe i za Oskara, ali nije dobila nijednu nagradu.

Njen najnoviji film, ”Pirati sa Kariba: Tajna škrinje”, premijerno je prikazan 7. jula 2006. godine.

Nedavno je završila snimanje filmova ”Svila” (adaptacija romana Alesandra Barika) i ”Iskupljenje” (po istoimenom romanu Ijana Makjuana) u kome glume još Džejms Makavoj, Vanesa Redgrejv i Brenda Bletin.

Takođe je završila rad na trećem delu ”Pirata sa Kariba”, čija premijera je zakazana za maj 2007. Takođe ima ulogu u filmu ”Najbolje doba naših života” o velškom pesniku Dilanu Tomasu, snimanom po scenariju njene majke.

Poznata ličnost uredi

Kao rezultat njenog meteoraskog uspona Kira Najtli je postala predmet medijske pažnje. Novinari je opisuju kao ,, otvorenu prema medijima, iako je izjavila da ne želi da puno priča o svom privatnom životu.

Izabrana je za najpoželjniju filmsku zvezdu svih vremena od strane čitalaca časopisa Empajer, zauzela je 79. mesto na listi časopisa FHM u engleskoj verziji 100 najzgodnijih žena u svetu 2004, 18. u 2005. i bila je prvom mestu 2006. godine. U američkom izdanju bila je na 54. mestu 2004, na 11. u 2005. i na 5. u 2006. Najtlijeva je, zajedno sa Skarlet Džohanson, pozirala gola za naslovnicu časopisa ”Vaniti fer” u martu 2006. Englesko izdanje časopisa proglasilo je najzgodnijom ženom na svetu 2006. U maju 2006. plasirala se na 9. mesto Maksimove liste Hot 100.

Reklamirala je luksuzne proizvode firme Aspri kao i Luksove proizvode u japanskim TV-reklamama. U aprilu 2006. potvrđeno je da je postala novo lice Šanelovog parfema "Coco Mademoiselle".

Zahvaljujuči Valentinovoj haljini koju je nosila na dodeli Zlatnog globusa 2006. modni kritičar Stiven Kodžokaru proglasio je Najtlijevu najbolje obučenom ženom na svetu. Haljina je kasnije prodata u dobrotvorne svrhe za 4.300 funti.

Privatni život uredi

Najtlijeva živi u centralnom Londonu i viđa se sa partnerom iz ”Gordosti i predrasuda”, Rupertom Frendom. Prethodno je izlazila sa irskim modelom Džejmijem Dornanom, kao i sa glumcem Delom Sinotom, koji je prema nekim izveštajima, pokušao samoubistvo posle njihovog raskida, mada oboje negiraju takve tvrdnje.

Najtlijeva je izjavila da se oseća neprijatno doterujući se i da joj se Britanci više dopadaju od Amerikanaca, zato što veruje da se Britanci manje brinu zbog svog izgleda. Negirala je glasine da pati od anoreksije, iako je priznala da u njenoj porodici postoji istorija te bolesti; njen izgled na premijeri filma „Pirati sa Kariba: Tajna škrinje“ uzrokovao je medijske špekulacije da njena ekstremno mršava figura ima veze sa poremećajem ishrane. U julu 2006. izjavila je da veruje da je postala zavisna od rada, istakavši da joj se poslednjih pet godina spojilo u jednu. ”Ne mogu da vam kažem šta se desilo prošle godine ili one pre” dodavši da radi previše i da se boji da će, ako nastavi da radi dotadašnjim tempom, zamrzeti ono što voli. Postoji mogućnost da zbog toga Najtlijeva jednu godinu pauzira kako bi putovala i usredsredila se na svoj privatni život.

Kira Najtli je vatreni navijač kluba Vest Hem junajted.

Filmografija uredi

Filmografija glumice Kire Najtli
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
2008. Vojvotkinja The Duchess Georgiana Cavendish
2008. Najbolje vreme naših života The Best Time of Our Lives Vera Filips
2007. Pokajanje Atonement Sisilija Talis
2007. Svila Silk Helen Žonkur
2007. Pirati sa Kariba: Na kraju sveta Pirates of the Caribbean: At World's End Elizabet Svon
2006 Pirati sa Kariba: Tajna škrinje Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest}- Elizabet Svon
2005 Domino Domino Domino Harvi
Gordost i Predrasude Pride & Prejudice Elizabet Benet
Ludačka košulja The Jacket Džeki Prajs
Priče izgubljenih duša Stories of Lost Souls Lea
2004 Kralj Artur King Arthur Ginevra
2003 Ustvari ljubav Love Actually Džulijet
Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl Elizabet Svon
2002 Doktor Živago (serijal) Doctor Zhivago Lara Antipova
Novogodišnje veče New Year’s Eve Lea
Neokaljan Pure Luiza
Grom u pantalonama Thunderpants Studentkinja muzičke škole
Igraj kao Bekam Bend It Like Beckham Džulijet "Džuls" Pakston
Smena godišnjih doba The Seasons Alter Helena
2001 Rupa The Hole Frenki Olmond Smit
Princeza lopova Princess of Thieves Gvin, ćerka Robina Huda
Deflacija Deflation Džoger
1999 Oliver Tvist (serijal) Oliver Twist Rouz Fleming
Ratovi zvezda Epizoda I: Fantomska pretnja Star Wars: Episode I — The Phantom Menace Sabe
1998 Povratak kući (TV) Coming Home mlada Džudit
1996 Tragači za blagom (TV) Treasure Seekers Princeza
1995 Nevine laži Innocent Lies mlada Silija
1994 Seoska afera A Village Affair Nataša Džordan

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Keira Knightley