U egipatskoj mitologiji, Kebehet (također Qeb-Hwt, Kebhut, Kebehut, Kebechet, Qébéhout i Kabechet) je egipatska božica. Njeno ime se povezuje sa ispiranjem vodom.

N29D58V28wtW16I10
R12

Opis uredi

 
Pepijeva vaza sa hijeroglifima, spominjana u Tekstovima piramida

Kebehet je božica svježe vode i svježine. Ona je kćer Anubisa, boga sa glavom šakala i njegove žene Anput, koja također ima glavu šakala. Kebehet nema glavu šakala, već je zamišljena kao zmija, te je tako i prikazivana.

Anubis, njen otac, bog je balzamiranja i zaštitnik mumija, a kao takav, dok priprema mumije, potrebna mu je voda za ispiranje. U tu svrhu služi Kebehet, te pomaže svom ocu. Ponekad se povezuje sa božicom Ma'at; ona je božica reda, a Kebehet je božica čistoće (a čistoća je važna za red i zdravlje). Kebehet se spominje u hermopoliskom mitu, Ogdoadi.

U hramovima su svećenici čistili kipove bogova, pa se vjerovalo da Kebehet čisti, odnosno, kupa bogove te se brine za njihovu čistoću. Tako je Kebehet i zaštitnica svećenika.

U Tekstovima piramida piše: "Božica Kebehet, kćer Anubisa, pronađe Pepija, i ona mu dođe u susret sa četiri vaze. Ona pere Pepija."[1] U tekstu se objašnjava kako Kebehet nakon smrti čisti faraonovo tijelo kako bi faraon ponovo oživio u Ozirisovu carstvu.

Reference uredi

  1. Tekstovi piramida faraona Pepija