Keanu Reeves (rođen 2. rujna 1964.) kanadski je glumac, najpoznatiji kao Neo u 4 dijela filma Matrix.

Keanu Reeves

Reeves na londonskoj premijeri filma The Lake House u septembru 2006.
Rođen/a Keanu Charles Reeves
2. 9. 1964. (1964-09-02) (dob: 59)
Bejrut, Libanon
Zanimanje glumac
Period aktivnosti 1985–

Djetinjstvo uredi

Keanu Reeves je rođen u Bejrutu u Libanonu, gdje su njegovi roditelji kratko vrijeme živjeli. Ime "Keanu" na havajskom jeziku znači "hladni planinski povjetarac". Kad je Keanu imao dvije godine, njegov je otac Samuel Reeves, geolog havajsko-kineskog podrijetla, napustio obitelj. Majka Patricia, koja je radila kao plesačica u noćnom klubu, odselila je s dječakom i tek rođenom djevojčicom Kim u New York, a potom u Toronto. Tamo se zaposlila kao dizajnerica kostima za brojne glazbene zvijezde, među ostalima i za Dolly Parton, Alicea Coopera i Davida Bowieja. Samuel, koji je i dalje povremeno viđao djecu, osuđen je 1994. na deset godina zatvora zbog posjedovanja kokaina.

Počeci glumačke karijere uredi

Mladi Reeves nije bio dobar učenik te je, nakon što je u pet godina promijenio pet škola, konačno napustio svoje školsko obrazovanje i posvetio se onom glumačkom. U Torontu je uzimao satove glume, povremeno dobijao manje uloge u kazalištu, reklamama i filmovima, a naposlijetku je odselio u Los Angeles.

Godine 1988. pojavljuje se u filmu Opasne veze (Dangerous Liaisons) uz Glenn Close, Johna Malkovicha, Michelle Pfeiffer i Umu Thurman. Prvu značajniju ulogu Keanu je ostvario u filmu Billova i Tedova sjajna pustolovina (Bill & Ted's Excellent Adventure) iz 1989. godine. Znanstveno-fantastična komedija je postigla veliki uspjeh i Reevesu otvorila vrata većih projekata.

Put do zvjezdanog statusa uredi

Slijedile su uloge u brojnim filmovima: od visokobudžetnog akcijskog Paklenog vala (Point Break, 1991.) do nezavisnog Moj privatni Idaho (My Private Idaho, te iste 1991.), u kojem je glumio ovisnika Scotta. Partner u tom filmu i prijatelj u privatnom životu, mladi i talentirani River Phoenix je koncem 1993. umro od prekomjerne doze heroina i kokaina, što je Keanua jako pogodilo i utjecalo na njegov stav prema drogi, koje se od tada otvoreno gnuša.

Iako je njegova uloga u Drakuli (Bram Stoker's Dracula, 1992.) Francisa Forda Coppole prošla prilično nezapaženo, Keanu Reeves je i dalje dobivao ponude za potencijalne blockbustere. Njegov do tada najveći hit uslijedio je 1994. Reeves je, zajedno s još jednom hollywoodskom zvijezdom u usponu, Sandrom Bullock, igrao glavnu ulogu u akcijskom spektaklu Brzina, redatelja-debitanta Jana de Bonta. Film o Jacku Travenu, pripadniku antiterorističke jedinice, koji se bori protiv poludjelog bombaša, bio je veliki hit na kino-blagajnama, zaradivši gotovo 500 milijuna dolara širom svijeta i priskrbivši Keanuu i Sandri Bullock zvjezdani status.

Dulje vremena nakon uspjeha Brzine, Reeves nije imao velikog uspjeha kod publike, a ni kod kritike, unatoč brojnim i raznovrsnim projektima, sve do 1999. kada je ulogom Nea u ZF spektaklu Matrix ponovo došao do aklamacije publike, a i dijela kritike. Izuzetno (napose fizički) zahtjevnu ulogu Reeves je odlično odglumio, a ni financijski nije prošao loše: procjenjuje se da je samo od ovoga filma zaradio preko 30 milijuna dolara, jer je u ugovoru imao napisano da dobija postotak od zarade filma. Redatelji i scenaristi filma, braća Wachowski, Keanua su za ulogu odabrali ispred protukandidata Leonarda DiCaprija, Willa Smitha i Brada Pitta. Film je imao i dva nastavka, Matrix Reloaded i Matrix Revolutions, snimana istovremeno i objavljena iste, 2003. godine. Uz Reevesa, u trilogiji glume još i Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss i Hugo Weaving u nezaboravnoj ulozi agenta Smitha, a u nastavcima se pojavljuje i talijanska zvijezda Monica Bellucci.

Novi projekti uredi

Constantine, akcijski horror, bio je sljedeći veliki uspjeh Keanua Reevesa. Još jedan film rađen prema stripu, donio je producentima oko 230 milijuna dolara zarade na kino-blagajnama. Naredne godine se Reeves ponovo udružio sa starom poznanicom Sandrom Bullock u Kući na jezeru, romantičnoj drami s elementima znanstvene fantastike, remakeu korejskog filma "Il Mare". Iste 2006. Keanu je glumio u još jednom ZF-filmu, Replikator (A Scanner Darkly), koji je zanimljiv po naknadnoj animaciji rotoskopskom metodom.

U najavi je još jedan remake i to znanstveno-fantastičnog klasika Dan kada je Zemlja stala (The Day The Earth Stood Still), no snimanje počinje tek krajem 2008.

Vanjske veze uredi