Za ostala značenja, vidi Kandaul (razvrstavanje).

Kandaul (Κανδαύλης), također poznat kao Mirsil[1] (Μυρσίλος) bio je kralj drevnog kraljevstva Lidija od 735. pne. do 718. pne. Naslijedio je kralja Melesa a slijedio ga je Gig. Njegovo ime je poslužilo kao izvor naziva za seksualnu sklonost koja se naziva kandaulizam.

Kandaul je prema grčkoj tradiciji bio posljednji vladar heraklidske dinastije, a o načinu na koji je umro postoje više različitih verzija. U Platonovoj Državi se navodi kako je Gig dobio prsten koji ga je učinio nevidljivim, te tako uspio ubiti kralja i zasjesti na njegovo prijestolje.

Kandaul, kralj Lidije, razotkriva svoju suprugu dok se svlači prije odlaska u krevet Gigu, jednom od svojih Ministara, slika Williama Ettyja. This image illustrates Herodotus's version of the tale of Gyges.

Mnogo je poznatija verzija koju je opisao Herodot u svojoj Općoj historiji. Prema njoj se Kandaul imao običaj hvaliti ljepotom svoje kraljevske supruge, ali jedan od njegovih tjelohranitelja, Gig, u to nije htio vjerovati. Kandaul mu je stoga zapovijedio da se sakrije u kraljevskim odajama i promatra kraljicu dok se svlači prije nego što ide u krevet.

Iako Gig nije htio izložiti kraljicu sramoti, morao je poslušati zapovijed. Iste se noći sakrio iza vrata i promatrao kraljicu. Međutim, kraljica ga je vidjela, ali ništa nije rekla. U sebi se, pak, zaklela na osvetu svom suprugu.

Kraljica je Giga sljedeći dan pozvala u svoje odaje i optužila ga je da ju je vidio golu. Nakon toga mu je rekla da ili Kandaul ili on moraju umrijeti. Gig se odlučio za svoj život. Iste večeri ga je kraljica sakrila u svojim odajama te mu dala nož kojim je zaklao Kandaula na spavanju, a nakon toga postao kralj.

Izvori uredi

  1. "Kandaul, koga Grci zovu Mirsil..." Herodot, 1.7.2
Prethodi:
Meles
Kralj Lidije
735?–718? BC
Slijedi:
Gig