Kakas-ütés (čita se: kakaš-iteš; mađ. kakas = pijetao, ütés = udar/ac/), mađarski narodni običaj (izbijanje pijetla, umlaćivanje pijetla), završna manifestacija fašangi, pokladnih svečanosti u baranjskom selu Vardarcu.

Mladići maskirani u pijetlove
Povorka zaprežnih kola kreće se selom
Ako pogodi pijetlovu glavu, djevojka će se udati
Zavezanih očiju to nije lako učiniti (snimila: Biljana Bekić)

Historijat uredi

Manifestacija ima stoljetnu tradiciju, ali je u novije vrijeme gotovo nestala. Godine 2003. obnovila ju je mjesta omladina, a otada je organizuju Mjesni odbor Vardarac i mjesne organizacije. Održava se na pokladni utorak, dan prije čiste srijede.

Opis običaja uredi

Povorka zaprežnih kola uredi

Program se sastoji od svečane povorke konjskih zaprega koja se - uz vrisku, ciku i pjesmu - kreće seoskim ulicama, za vrijeme koje mladići (obučeni u kostime i maske koje predstavljaju pijetla) silaze s kola i "plešu" oko djevojaka i žena koje stoje ispred kuća i dočekuju veselu povorku. U zamjenu za ples s kostimiranim "pijetlovima", žene i djevojke odužuju se mladićima neobičnim darovima - kokošjim jajima, koja su simbol rađanja novog života (ne bi li godina u selu bila plodnija). Maskirani "pijetlovi" imaju pravo uhvatiti sve što se kreće u dvorištu pa domaćini tada sklanjaju perad i umjesto nje daruju pijetlove.

Umlaćivanje pijetla uredi

U središnjem dijelu manifestacije, koji se održava u centru sela, "pijetlovi" hvataju djevojke za takmičenje u umlaćivanju pijetla i stavljaju im povez na oči. Potom ih zavrte koji krug i usmjere u pravcu zakopanog pijetla. Nakon toga djevojke trebaju dugačkim štapom pogoditi pijetlovu glavu koja viri iz zemlje, tj. "umlatiti" pijetla. Nekada je to bio prilično krvav prizor pa se danas upotrebljava umjetna glava.

Sretnica koja uspješno obavi zadatak pobjednica je takmičenja. Ona će se, prema stoljetnom vjerovanju, te godine udati. Za nagradu dobiva sve što su "pijetlovi" skupili u selu. Svi ti darovi se skupe i od toga se priredi jelo koje na večernjoj zabavi svi zajedno pojedu uz ples i pjesmu.

Naziv uredi

U hrvatskim medijima (pa i u dolje navedenim izvorima) mađarski naziv kakas-ütés često se piše bez dijakritičkih znakova i sastavljeno: kakasutes, što nije opravdano. U mađarskim izvorima naziv se obično piše s crticom (kakas-ütés)[1][2] ili bez crtice (kakas ütés), a nikad spojeno.

Izvori uredi

  1. Magyar Katolikus Lexikon
  2. „ÚJ MAGYAR KÉPES ÚJSÁG”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 2009-02-27. 
  • Općina Bilje - Manifestacije[mrtav link]
  • Ivica Getto: "Danas u Vardarcu pokladni običaj izbijanja pijetlove glave", Glas Slavonije, 86, 27378, 15 - Osijek, 20. II. 2007.
  • Jasmina Doboš: "Da bi se ove godine sretno udale, kolcem po pijetlovoj glavi!" < "Izbijanje pijetla: U Vardarcu održana gotovo izumrla stoljetna završna manifestacija faršanga", Slavonski dom (prilog Baranja), II, 75, 1 - Beli Manastir, 22. II. 2007.
  • Lidija Bajić: "Udavače lupale pijetla" < "Tradiocionalna (?) mađarska pokladna svetkovina kakas-utes u Vardarcu", Glas Slavonije, 86, 27380, 60 - Osijek, 22. II. 2007.
  • Biljana Bekić: "U Vardarcu izbijali pijetla", Slavonski dom, X, 1607, 14 - Osijek, 26. II. 2009.
  • L(idija) Bajić: "Vardarčani tukli pijetla po glavi" < "Tradicionalna pokladna manifestacija", Glas Slavonije, 89, 27.988, 21 - Osijek, 26. II. 2009.