Kajmakam (turski: kaymakam, ili kaymakam) je titula guvernera [1]provincijskih okruga po Republici Turskoj, Turskoj Republici Sjeverni Cipar i Libanonu. Gotovo u istom obliku koristila se je i Osmanskome Carstvu, ali tad je to bio i vojni čin u rangu pukovnika.

Kajmakam
Kaymakam

Etimologija uredi

Riječ kajmakam je u turski došla iz arapskog to je zapravo sintagma od riječi qā'im (قائم) = položaj + maqām (مقام) = mjesto. [1] Kajmakam je u osmansko doba bio državni činovnik, sultanov predstavnik na lokalnoj razini, a nakon reforme vojske i vojni čin. Danas je kajmakam predstavnik vlade, odnosno države na lokalnoj razini.

Historija uredi

Prvi kajmakam u historiji, po islamskoj tradiciji bio je Alija, kojeg je islamski prorok Muhamed postavio za kalifa, pa je prema tome Alija bio službeni predstvanik Muhameda.

Ta titula imala je specifično značenje u moldavskoj i vlaškoj historiji, tamo se koristila za vrijeme i nakon fanariotske vladavine, umjesto tradicionalne titule hospodar (princ). Po Rumunjskoj se pisala căimăcămie.

Nakon reforme osmanske vojske krajem 19. vijeka, kajmakam je postao oficirski čin u rangu pukovnika. U egipatskoj vojsci Muhameda Ali paše, to je bio čin u rangu potpukovnika. Mustafa Kemal Atatürk, osnivač moderne turske države, na početku Prvog svjetskog rata bio je samo kajmakam u 57. puku za vrijeme Desanta na Galipolje.

Poznati kajmakami uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Kaimakam (engleski). Merriam Webster. Pristupljeno 28. 02. 2013. 

Vanjske veze uredi