Kursk (K-141) je bila ruska strateška nuklearna podmornica Klase Antej (po Natovoj klasifikaciji Klasa Oscar II), koja je plovila u sastavu Sjeverne flote Ruske ratne mornarice.

K-141 Kursk

Maketa
Državna pripadnost:
 Rusija
Zastava Ruske VM
Kobilica položena 1992.
Porinuće 1994.
Status 12. august 2000. potonula u nesreći
izvađena i zapećaćena
Karakteristike
Istisnina 14.700 t, 24.000 t (bojna)
Dužina 155 m
Širina 18.2 m
Gaz 9.2 m
Pogon dva OK-6506 reaktora
Brzina 33 čvora
Dubina zarona 300m (regularna), 600m (testna), 650m (maximalna)
Posada 48 oficira, 59 mornara
Naoružanje četiri 650-mm i dvije 533-mm torpedne cijevi
28 torpeda i 24 rakete P-700 »Granit«

Izgradnja ove podmornice za Rusku sjevernu flotu koštala je oko milijardu $. Građena je tako da može izdržati direktan pogodak torpeda.

Nesreća uredi

Potonula je u nesreći 12. augusta 2000. u Barentsovu moru kod Murmanska (Rusija).

Prilikom vojne vježbe ispred poluotoka Kole (Ruska Federacija), podmornica Kursk je trebala izvršiti taktičko gađanje admiralskog bojnog broda Petar Veliki, koji je tom prilikom simulirao metu. Ubrzo nakon početka vojne vježbe, sonar na Petru Velikom je registrirao eksploziju koju su zabilježili i seizmografi na kopnu. Ubrzo nakon prve uslijedila je i druga eksplozija. Admirali Sjeverne flote su predugo čekali s obavještenjem ruskog predsjednika Vladimira Putina, što bi im dalo veće ovlasti za spašavanje mornara s potonule podmornice.

Mornare su pokušali spasiti mini podmornicom, ali bezuspješno zbog jakih podvodnih struja. Naposljetku su u pomoć pozvali spasilačke timove iz Velike Britanije i Norveške, ali iskusni ronioci su ustvrdili kako je cijela podmornica Kursk poplavljena te da je sva posada, svih 118 mornara, poginulo.

Kasnije je istraga navodno utvrdila da je do eksplozije došlo zbog neispravnog torpeda koji je tehničarima pao s dizalice dok su podmornicu pripremali u pomorskoj bazi Zapadnaja Lica, gdje je podmornica bila usidrena prije nego što je otišla na vojne vježbe.