Decim Junije Juvenal (60 - ?) je rimski pjesnik. Rođen je oko 60. godine u Akvinu (Lacij). Živeo je u Akvinu i u Rimu. U kasnijim godinama pisao poeziju.

Juvenal
(Iuvenalis)
Biografske informacije
Rođenje1. vijek
Akvin?
Smrt2. vijek
Nacionalnostrimsko
Obrazovanje
Zanimanjepjesnik

Od Juvenala nam je ostalo 16 satira u pet knjiga. Stih satira je, kao i kod Horacija i Persija, heksametarski. Najčešće kritikuje Domicijanovo doba, ali i razne pojave društvenog života.Njegova satora, dakle, ne opisuje aktuelnu politiku. Naročito je poznata 6. satira, koja je i najduža; žene su predmet oštre kritike.

Juvenalova satira je, uopšteno, vrlo prenaglašena i često neosnovana. Stručnjaci navode da rimsko društvo nije bilo ni iz daleka tako izvitopereno kako ga on prikazuje, iz ličnog nezadovoljstva. Juvenala savremenici nisu mnogo čitali, a komentar na njegov rad napisan je na izmaku Starog veka, i u Sednjem veku.

Postoje nepouzdani izvori da je umro na vojnoj dužnosti (istina je da je bio oficir), u Egiptu, kad mu je bilo 80 godina.

Pripisuje mu se izreka U zdravom telu zdrav duh (mens sana in corpore sano), što je naime rečenica izdvojena iz konteksta, a u kontekstu se vezivala za želju, odnosno potpunije glasila: Orandum est ut sit mens sana in corpore sano, ili u prevodu: Treba se moliti za zdrav duh u zdravom telu.

Eksterni linkovi uredi