Južnoarapska Federacija

Colony of Aden
اتحاد الجنوب العربي
Protektorat
  
1962. – 1967.   
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija
Lokacija
Glavni grad Aden
Jezik/ci arapski
Religija islam
Politička struktura Protektorat
Historija
 - Uspostavljena 4. april 1962
 - Ukinuta 30. novembar 1967

Južnoarapska Federacija (arapski: اتحاد الجنوب العربي) je naziv za kratkotrajni britanski protektorat) koji je egzistirao od 1962 do 1967 godine na jugozapadu Arapskog poluotoka.

Historija uredi

Federaciju su osnovale 4. aprila 1962 15 britanskih vazalnih država (emirata, sultanata i šeikata) članica dotadašnje Federacije Arapskih Emirata Juga. Federaciji se 18. januara 1963 pridružila i krunska Kolonija Aden, te u junu 1964 Sultanat Gornji Avlaki tako da je ukupni broj članica bio 17.

Ova kratkotrajna država kojoj su Britanci na sve načine željeli osigurati budućnost, izdavala je vlastite marke i sudjelovala na međunarodnim sportskim natjecanjima, tako je poslala svoje predstavnike na Igre Commonwealtha 1966 u Kingston na Jamajku.

Od samog svog osnutka Južnoarapska Federacija bila je poprište žestokih gerilskih borbi između dviju jemenskih gerilskih organizacija; Narodno oslobodilački fronta (NLF) i Fronta za oslobođenje okupiranog Južnog Jemena (FLOSY) s jedne strane te vojske i policijskih snaga Federacije pomagane od strane britanske vojske razmještene po Federaciji još od vremena Protektorata Aden. Borbe i veliki politički nemiri kulminirali su 20. juna 1967 kad je došlo do pobune i otkazivanja poslušnosti u vojsci Federacije, koja se proširila i na policiju. Kratkotrajni red su uspostavile jedinice britanske vojske, ali su i one krajem novembra 1967 napustile zemlju iscrpljene stalnim gerilskim napadima NLF-a i FLOSY-a. Odmah po njihovu odlasku vlast je preuzela Narodno oslobodilački fronta (NLF) i proglasila Demokratsku Narodnu Republiku Jemen 30. novembra 1967 godine.

 
Karta Južnoarapske Federacije i Južnoarapskog Protektorata

Države članice federacije uredi

Povezano uredi

Bibliografija uredi

  • Paul Dresch: A History of Modern Yemen.Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2000. (en)
  • R.J. Gavin: Aden Under British Rule: 1839-1967. London: C. Hurst & Company, 1975. (en)
  • Tom Little: South Arabia: Arena of Conflict. London: Pall Mall Press, 1968. (en)