Južna Baskija (baskijski: Hegoalde ili Hego; španjolski: Hegoalde, Baskija i Navarra ili poluotok Baskija) je izraz koji se koristi kao naziv za baskijska područja u Španjolskoj kao jedinstvena cjelina.

južna Baskija (zelena) unutar čitave Baskije

Ovo područje ne postoji kao jedinstvena politička jedinica, ali uključuje tri provincije (Alava, Biskaja i Gipuskoa) i dvije enklave (enklave Trevino i Valle de Villaverde) u Baskijskoj autonomnoj zajednici na zapadu, kao i Navaru na istoku.

Povijesne četiri baskijske pokrajine na španjolskom tlu imale su status samo-osnaživanja do 2. karlističkog rata potkraj 19. stoljeća (kada su ukinute povelje o njihovim autonomijama).Političke promjene koje su uslijedile i uspio je pokušao ponovno uspostaviti jedan novi politički status za baskijska područja u Španjolskoj (Statut Estella, 1932). Nakon Francove smrti, ova mogućnost je ponovno ispitivana i predviđena u kasnim 1970-tim, ali jake političke prigovori kako u španjolskim vladajućim strukturama i Navari (Unión del Pueblo Navarro- stranke osnovane) odveo je taj projekt u pat poziciju.

Španjolska Baskija je izraz koji se može odnositi na istovjetno područje, ali je dvosmisleno jer može ili ne može uključiti Navaru, dok baskijski izvedeni pojam "Južna Baskija" uvijek uključuje i Navaru i enklavu.