Kraljevi Jude

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Josija, Jošija ili Yoshiyahu (hebrejski: יֹאשִׁיָּהוּ, moderni: Yošiyyáhu tiberijski: Yôšiyyāhû ; "pomaže ga Bog") bio je kralj Juide, sin Amona i Jedide, kćri Adaje od Bozkatha. Djed mu je bio kralj Manaseh, koga Josijini izvori krive da se okrenuo od izraelitske vjere te čeka preuredio Hram za idolatrijsku službu. Josiji neki historičari pripisuju da je uspostavio jevrejske svete spise kao dio deutoronomske reforme koja se zbila za njegove vladavine.

Josija sluša čitanje zakona, slika Juliusa Schnorra von Carolsfelda

William F. Albright mu je vladavinu datirao u 640. pne.-609. pne., dok E. R. Thiele spominje datume 641. pne.-609. pne.. Glavni izvor podataka o njegovog vladavini su 2 Kraljevi 22-23 i 2 Ljetopisi 34-35, kao i brojni dokumenti koje su arheolozi datirali u Judu njegovog vremena, uključući brojne pečatnjake datirane u doba njegove vladavin

Vladavina uredi

Biblija navodi kako je Josija na vlast došao "voljom naroda", te da je u 18. godini vladavine počeo poticati podanike da štuju jedino Jahvea. Iste je godine dao uništiti sve idole, odnosno kipove Baala i Ašeraha koji su se nalazili u Hramu. Svećenici tih kultova su pobijeni, a onima koji su bili sahranjeni su iskopane i spaljene kosti. Josija je progonio idolopoklonike u ostatku Jude. Istovremeno je vrhovni svećenik Hikija prikupio poreze kako bi popravio Hram, zanemaren u doba vladavine Maneseha i Amona.

Dok je Hikija čistio robu s blagom u Hramu, pronašao je spis Tore. Potom ga je dao kralju koji ga je poslije pročitao jeruzalemskom narodu kao Ponovljeni zakon.

U doba Josijine vladavine, počela je slabiti asirska moć, te su Juda i njen kralj iskoristili priliku kako bi ponovno stekli ne samo nezavisnost, nego i proširili teritoriju Jude na područje nekadašnjeg Izraela.

Smrt uredi

Josija se godine 609. pne. suprotstavio egipatski faraonu Nehou II koji je tada pokušao spasiti posljednje uporište svojih asirskih saveznika u Harranu. Josija, koji je tada bio u savezništvu s Babiloncima, ga je pokušao zaustaviti. Došlo je do bitke u kojoj su Egipćani pobijedili, a Josija smrtno ranjen.

Smrt Josije, koji se smatrao jednim od najpravednijih i najbogobojaznijih kraljeva, predstavljala je težak udarac za judaizam i za kraljevstvo. Juda je potpala pod egipatski uticaj, a njeni vladari su se vratili politeizmu.

Eksterni linkovi uredi


Josija
bočni ogranak od Pleme Juda
Kraljevske titule
Prethodi:
Amon
Kralj ude
Thiele: 641. pne. – 609. pne.
Albright: 640. pne. – 609. pne.
Slijedi:
Jehoahaz