Joram od Izraela

Kraljevi Izraela

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Jehoram (ili Joram) bio je kralj Izraela (2 Kraljevi 8:16, 25, 28f) i sin Ahaba i Jezabele. William F. Albright mu je vladavinu datirao u period 849. pne.-842. pne., dok ga E. R. Thiele smješta u period 852. pne.-841. pne.

Kraljevi spominju i Jehorama od Izraela i Jehorama od Jude u istom odlomku, što je čest izvor zabuna. Za Jehorama od Izraela se jedino pouzdano zna da je, zajedno sa svojim nećakom Ahazijom, kraljem Jude, neuspješno vodio vojsku protiv Hazaela, kralja Aramejaca kod Ramoth-Gileada; tamo je Jehoram ranjen. Smatra se kako je poraz kod Ramoth-Gileada bio ozbiljan, jer se Jehoram bio prisiljen oporavljati u Jezreelu. Tada je njegov vojskovođa Jehu započeo pobunu, ubio Jehorama i za sebe preuzeo izraelsko prijestolje.

Godine 1993. je, pak, prilikom arheoloških iskopavanja na nalazištu Laish pronađena Stela u Tel Danu čiji se još uvijek nepoznati autor hvali da je ubio Ahaziju od Jude dok je posjetio Jehorama, isto kao i Jehorama. Neki historičari smatraju da je tvorac stele Hazael.


Joram od Izraela
Prethodi:
Ahazija
Kralj Izraela
Albright: 849. pne. – 842. pne.
Thiele: 852. pne. – 841. pne.
Galil: 851. pne. – 842. pne.
Slijedi:
Jehu

Eksterni linkovi uredi