Johnny Logan (pjevač)

Johnny Logan, pravim imenom Seán Patrick Michael Sherrard O'Hagan (Frankston, 13. svibnja 1954. ), irski pevač i kompozitor.

Johnny Logan
Logan 2005. u Danskoj
Lični podaci
Ime po rođenjuSeán Patrick Michael Sherrard O'Hagan
Datum rođenja13. svibnja 1954.
Australija Frankston, Australija
PrebivališteIrska Ashburn, Irska
Zanimanjepjevač
tekstopisac
Ostalo
NagradeIrish National Song Contest 1980. - 1. mjesto
Eurosong 1980. - 1. mjesto
Irish National Song Contest 1987. - 1. mjesto
Eurosong 1987. - 1. mjesto
Službene straniceSlužbena stranica

Džoni Logan je bez prave konkurencije najuspešniji učesnik u istoriji Pesme Evrovizije. Imao je učešća u čak tri pobede Irske sa snažnim baladama. Na Pesmi Evrovizije 1980. u Hagu Logan je pobedio pevajući What's Another Year. 1987. u Briselu je ponovo trijumfovao sa svojom pesmom Hold Me Now, izabranom 2005. za treću najbolju pesmu u istoriji takmičenja. Na Pesmi Evrovizije 1992. u Malmeu je pobedila Linda Martin sa pesmom Why Me?, koju je Logan komponovao.

Često ga zovu "Mr. Eurovision" (”g-din Evrovizija”).

Biografija uredi

Šon (dakle Džoni) je rođen u Frankstonu kraj Melburna (Australija). Njegov otac je bio čuveni irski tenor Patrik O’Hagen, koji je tri puta pevao u Beloj kući, za predsednike Kenedija, Džonsona i Niksona. Imao je troje braće i sestru. Porodica se vratila u Irsku kada je Džoniju bilo tri godine. Naučio je da svira gitaru, počeo sa komponovanjem svojih pesma kada je imao trinaest godina i profesionalnim pevanjem sa četrnaest. Nakon škole se zaposlio kao šegrt električar, u isto vreme izvodeći muziku u folk i bluz klubovima. 1977. godine je igrao Adama i irskom mjuziklu ”Adam i Eva”. Kao električar je radio pet godina.

Pesma Evrovizije uredi

What's Another Year?, baladu sa kojom je Džoni Logan pobedio na Pesmi Evrovizije 1980. u Hagu, je komponovao i tekst pisao Šej Hili. Pesma, koja prepoznatljivom deonicom saksofona, opisuje čekanje i beznadaženo čekanje čoveka koji je izgubio ženu koju je voleo, ”sve što je imao”. Pesma je osvojila prvo mesto sa 143 poena; bila je to druga pobeda Irske nakon pobede Dane 1970. sa All Kinds of Everything. Nakon što je proglašen za pobednika, Logan je bio toliko uzbuđen da nije mogao otpevati visoke note pred kraj pesme u pobedničkom izvođenju; umesto toga, uzviknuo je ”Volim te, Irsko!”, poklič koji je ponovio sedam godina kasnije. Pesma je dostigla izuzetnu popularnost i prodata je u preko tri miliona primeraka.

Pesma Terminal 3, koju je Džoni Logan komponovao za Lindu Martin, osvojila je blisko drugo mesto na Pesmi Evrovizije 1984. u Luksemburgu, iza brze pobedničke numere Diggi-Loo, Diggi-Ley, koju su izvodili Heriz iz Švedske. Logan je priznao da je glavni motiv pesme ("Terminal Three: flight's on time"), koja opisuje strepnju žene koja čega svog dragog iz Amerike, napisan naprosto zato što je bio na terminalu 3 londonskog aerodroma Hitrou u vreme kad je pisao pesmu.

Za snažnu baladu Hold Me Now, sa kojom je pobedio na Pesmi Evrovizije 1987. u Briselu, Džoni Logan je sam pisao muziku i tekst. Pesma opisuje osećanja čoveka koga napušta žena koju voli i koju moli za još jedan zagrljaj; muzički, ovo je tipična evrovizijska snažna balada, u kojoj završni refren preuzimaju prateći vokali nakon Loganovih iscrpljujućih visokih nota pre nego što im se on ponovo pridruži kroz energični refren ka mirnom emotivnom završetku. Pesma je ubedljivo pobedila sa 172 poena, a Logan je u pobedničkom izvođenju uzviknuo ”Još uvek te volim, Irsko!” Pesma Hold Me Now je prodata u preko milion primeraka i verovatno je najprepoznatljivija evrovizijska balada širom Evrope i posebno na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Obradili su je mnogi izvođači uključujući i rege izvedbu Tanje Stivens ili obradu u stilu ritma i bluza sa belgijskim reperom Kej Stajls kao Don't Cry, na kojoj sam Logan izvodi refren nešto bržim tempom nego u tradicionalnoj verziji.

Džoni Logan je takođe komponovao i pisao tekst za pesmu Why Me?, sa kojom je Linda Martin pobedila na Pesmi Evrovizije 1992. u Malmeu sa 155 poena. Na svim irskim evrovizijskim nastupima od 1980. do 1998. orkestrom je dirigovao Noel Kilehan.

Karijera uredi

Osim ovih, Džoni Logan je bio i autor više pesama koje su učestvovale na nacionalnim finalima za izbor za predstavnika na Pesmi Evrovizije: Hearts za Majka Šerarda (osmo mesto) 1985., If I can change your mind za Lindu Martin (četvrto mesto) 1986. i When do I get over you za Majka Šerarda (šesto mesto) 1991. u Irskoj, kao i The Story Of My Life za Arnoa Kolenbrandera 2004. i How Does It Feel za Erfors (drugo mesto) 2005. u Holandiji. Sam Džoni Logan je pre svoje prve pobede osvojio treće mesto na irskom nacionalnom izboru 1979. sa pesmom Angie.

Veoma su retke pobedničke pesme u kojima su izvođači komponovali svoje numere. Logan je do danas (2006) jedni izvođač koji je na Pesmi Evrovizije pobedio sa pesmom pisanom za njega, zatim pobedio izvodeći svoju pesmu, te komponovao drugu pobedničku pesmu. Čest je gost na nacionalnim izborima za predstavnike na Pesmi Evrovizije i svim drugim evrovizijskim događanjima; tako je nekoliko svojih pesama otpevao i na prvoj Evropesmi-Europjesmi 2004. u beogradskom Sava Centru. U posebnom televizijskom programu Čestitamo!, koji je u oktobru 2005. godine povodom pedesetogodišnjice Pesme Evrovizije organizovao Danski radio, Loganova pesma Hold Me Now je izabrana za treću najbolju u istoriji takmičenja. I What's Another Year? je bila među 14 finalista koje su gledaoci u prethodnom opštem glasanju nominovali između preko hiljadu dotadašnjih nastupa.

Tokom svoje karijere, Logan je izdao čak 40 singlova i 19 albuma. Nastavio je sa svojom ljubavi prema mjuziklu, i igrao po Norveškoj u operskom mjuziklu ”Which Witch”. Osim evrovizijskih pesama, Logan je imao i druge veoma poznate numere, kao što su Stay, When Your Woman Cries, Heartbroken Man, Living a Lie, Such a Lady. Osim svojih pesama, Logan često izvodi i obrade, poput Angels, izvorno Robija Vilijamsa, ili evergrin numere When you walk in the room. Ima veliki broj obožavalaca u Irskoj, kao i izvestan broj poklonika u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugde u zapadnoj Evropi (Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Danskoj). Izvodio je za mnoge državnike uključujući i papu Jovana Pavla II, kraljicu Elizabetu II i princa Filipa, princa Čarlsa, predsednika Irske, belgijsku i norvešku kraljevsku porodicu. Vodio je svoj TV serijal na BBC-ju i igrao sebe u nekoliko filmova. Pisao je muziku za ceremonije otvaranja nekoliko sportskih šampionata.

2007. je bio lice reklamne kapmanje Mekdonaldsa u Irskoj, čiji su deo bili televizijski spot za meni ”evroštediša” uz pesmu Hold Me Now, te mrežno mesto na kojem je Logan na pitanja posetilaca ”odgovarao mudrim rečima koje će rešiti svaki problem” i ponudio ”osam pravila za svakodnevni život”, od kojih je prvo ”Imidž je veoma važan. Možda biste mogli nositi belo odelo.” a poslednje ”Hej, a ako ništa drugo ne radi, uvek te čeka Mekflari da ti pomogne da zaboraviš na stvari!”

Živi u Ešburnu u Irskoj (okrug Mit). Oženjen je za Ejlis od 1976., ima troje dece, Adama, Fijon i Džeka. I dalje peva i komponuje.

What do you say when words are not enough?

– iz Hold Me Now

Diskografija uredi

  • In London, Irska 1979.
  • Same, Irska 1980.
  • What's Another Year, Irska 1980.
  • The Johnny Logan Album, Holandija 1980.
  • Johnny Logan, UK 1980.
  • Straight From The Heart, Holandija 1985.
  • Hold Me Now, Holandija 1987.
  • Mention My Name, Nemačka 1989.
  • What's Another Year, Holandija 1989.
  • What's Another Year, Erfolge, Nemačka 1990.
  • Love Songs, Irska 1990.
  • Endless Emotion, Nemačka 1992.
  • Living for Loving, UK 1994.
  • I'm No Hero, Nemačka 1996.
  • The Best of Johnny Logan, UK 1996.
  • Reach Out, Nemačka 1996. (nova verzija)
  • What's Another Year, Nemačka 1998.
  • Love Is All, Nemačka 1999.
  • Love Is All, Nemačka 1999. (ograničeno klupsko izdanje)
  • Reach For Me, Danska 2001.
  • Reach For Me, Nemačka 2001.
  • Save This Christmas For Me, Danska 2001.
  • We All Need Love, Danska 2003.
  • We All Need Love, Nemačka 2004.
  • The Best of Johnny Logan, EU 2005.

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi

Nagrade i postignuća
Prethodi:
Cathal Dunne s
pjesmom "Happy Man"
Irska na Eurosongu
1980.
Slijedi:
Sheeba s
pjesmom "Horoscopes"
Prethodi:
  Gali Atari i Milk and Honey s
pjesmom "Hallelujah"
Pobjednik Eurosonga
1980.
Slijedi:
  Bucks Fizz s
pjesmom "Making Your Mind Up"
Prethodi:
Luv Bug s
pjesmom "You Can Count on Me"
Irska na Eurosongu
1987.
Slijedi:
Jump The Gun s
pjesmom "Take Him Home"
Prethodi:
  Sandra Kim s
pjesmom "J'aime la vie"
Pobjednik Eurosonga
1987.
Slijedi:
  Céline Dion s
pjesmom "Ne partez pas sans moi"