Džon Viljam Koltrejn (engl. John William Coltrane; 23. septembar 1926. - 17. jul 1967.), je bio američki džez saksofonista. Jedan od džez velikana, i velikana moderne muzike uopšte, Koltrejn je bio čuven po svojoj sviračkoj virtuoznosti i neprestanom pomeranju granica džeza.

Coltrane, 1963

Rođen u Severnoj Karolini, od malih nogu je bio posvećen muzici. Krajem četrdesetih je počeo da svira u orkestru Dizi Gilespija, a 1953. se pridružio grupi Džoni Hodžiza. Prvi veliki korak u svojoj karijeri napravio je 1955. kada je zamenio Soni Rolinsa u tzv. „prvom velikom kvintetu“ Majlsa Dejvisa. Nekoliko slavnih albuma su proizvod ovog perioda, ali je 1957. Koltrejn udaljen iz benda zbog zavisnosti od heroina. Nakon što se oslobodio heroina, Koltrejn se pridružio bendu Telonijusa Monka. Za ovaj period, iako loše zabeležen, Koltrejn kaže da je mu bio presudan u životu. Godine 1958. se vratio kod Majlsa Dejvisa i na albumima Milestones (1958) i Kind of Blue (1959) postao najpoznatiji tenor saksofonista svog vremena.

Svoj prvi bend (kvartet) osnovao je 1960, i u njemu je počeo da svira sopran saksofon i da se kreće ka slobodnom džezu. Ipak, najveću slavu je doživeo sa svojim „klasičnim kvartetom“, čiji su sastav uz Koltrejna činili pijanista Mekoj Tajner, kontrabasista Džimi Gerison i bubnjar Elvin Džouns. Sa ovim bendom je 1964. snimio jedan od svojih najznačajnijih albuma, A Love Supreme.

Od 1965. Koltrejnova muzika je postajala sve nepristupačnija, inspirisana njegovom duhovnošću i puna produženih improvizacija bez jasno definisane forme i harmonije. Članovi benda su među ostalima bili Feroa Senders i Koltrejnova žena, Alis.

Džon Koltrejn je umro 1967. od raka jetre.