Jodocus Hondius

Jodocus Hondius 1 (Dentergem, 17. oktobar 1563. − Amsterdam, 12. februar 1612), flamanski umjetnik i kartograf poznat po čuvenim kartama Novog i Starog svijeta, dopunjavanju radova G. Mercatora, te portretima F. Drakea. Za vrijeme njegova života Amsterdam postaje kartografski centar Evrope.

Jodocus Hondius
(Atlas, 1619)
((lat.))(nl) Leo Belgicus (1611)

Biografija uredi

Hondius se rodio u Dentergemu, a karijeru je započeo kao graver i izrađivač mjernih instrumenata odnosno globusa. Zbog vjerskih pritisaka kojima su bili izloženi Flamanci, godine 1584. preselio se u London.

Za vrijeme boravka u Engleskoj, Hondius je objavljivao djela F. Drakea koji je kasnih 1570-ih oplovio svijet. Godine 1589. izdao je danas slavnu kartu New Albiona na zapadnoj obali Sjeverne Amerike gdje je slavni moreplovac i istraživač uspostavio koloniju. Također, izradio je više Drakeovih portreta koji se danas čuvaju u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta.

Hondius se 1593. godine seli u Amsterdam gdje ostaje do kraja života. Godine 1604. kupuje bakroreze G. Mercatora od njegovog unuka i izdaje ih s dodatnih 36 karata. Unatoč vlastitim prilozima, Hondius je djelo u potpunosti pripisao slavnom prethodniku dok je sebe opisao isključivo kao izdavača. Izdanje je postiglo veliki uspjeh što ga je nagnalo da objavi i džepni atlas (Atlas Minor). Navedena izdanja postala su poznata kao Mercator-Hondiusovi atlasi.

Između 1605. i 1610. godine Hondiusa upošljava J. Speed za graviranje njegovog „Teatra carstva Velike Britanije” (engl. The Theatre of the Empire of Great Britaine).

Poslije Hondiusove smrti s izdavačkim radom nastavili su njegova udovica i dva sina − Jodocus mlađi i Henricus.[1] Kasnije se porodica udružila s J. Janssoniusom čije se ime također pojavljuje na Mercator-Hondiusovim atlasima izdanima nakon 1633. godine.

Nakon prvog latinskog izdanja iz 1606. godine, ukupno je izdano još pedesetak njih na raznim evropskim jezicima. Također, djelomični prijevod na turski objavio je i osmanlijski učenjak K. Çelebi.

Povezano uredi

Bilješke uredi

  • 1  U literaturi se ponekad pojavljuje i pod nizozemskim krštenim imenom Joost de Hondt ili kao Jodocus Hondius stariji zbog razlikovanja od istoimenog sina.

Reference uredi

Literatura uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Jodocus Hondius
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Jodocus Hondius