Jing Ke (izvoro Jing-Kerh; kineski: 荊軻; pinyin: Jīng Kē; Wade-Giles: Ching K'o) je bio sluga Dana, krunskog princa drevne kineske države Yan poznat po svom pokušaju atentata na Ying Zhenga, kralja države Qin i budućeg ujedinitelja Kine. Taj je događaj detaljno opisan u Biografiji atentatora (刺客列傳), poglavlju Zapisa Velikog historičara, ili Shijija, knjizi koju je napisao Sima Qian.

Jing Ke ne uspijeva ubiti Qin Shi Huanga, freska iz vremena dinastije Han.

U popularnoj kulturi uredi

Zbog dramatičnih okolnosti u kojima je pokušan atentat, ali i detaljnog opisa cijelog događaja, Jing Ke je postao jednom od najpoznatijih ličnosti kineske historije, ali i inspiracijom za brojna umjetnička djela. U moderno doba to uključuje brojne filmove.

Sam atentat neposredno je opisan u kineskom filmu Car i atentator (1999) u kome, između ostalih, nastupa Gong Li. Iako se lik Jing Kea ne pojavljuje u filmovima The Emperor's Shadow (1996) i Hero (2002), njihova radnja također opisuje atentat na Qin Shi Huanga te je u mnogim detaljima temeljena na stvarnim događajima.

Sam Jing Ke se pojavljuje kao lik Highlander: Endgame (2000) gdje ga tumači Donnie Yen. Također se pojavljuje kao lik špijuna u video-igri Civilization IV: Beyond the Sword.

Eksterni linkovi uredi