James J. Mutrie (Chelsea, Massachusetts, 13.6. 1851 - Roosevelt Island, New York, 24.1. 1938.) bio je američki bejzbol menadđžer. Poznat je kao su-osnivač i prvi menadžer znamenitih njujorških klubova kao što su New York Metropolitans i New York Giants.

Jim Mutrie (1888)

Mutrie, poznat po nadimcima "Smilin' Jeems" i "Truthful Jim", odrastao je igrajući kriket, a bejzbol je počeo igrati u dobi od 16 godina. Godine 1880.se preselio iz Nove Engleske u New York, te tamo osigurao financijsku podršku Augusta Belmonta i Johna B. Daya kako bi osnovao novi klub, nezavisan od tada dominantne National League (NL), pod nazivom New York Metropolitans. Pred kraj sezone 1882, Day i Mutrie su primile ponude i od NL i od American Associationa da uđu u nacionalnu profesionalnu ligu; obje ponude su prihvaćene, i tako da je Mets ušao u American Association, a novostvoreni New York Gothams, nakon što je preuzeo većinu igrača Troy Trojansa, ušao u National League.

Mutrie je vodio Metropolitanse 1883 i 1884. godine, omogućivši im da osvoje Worlds Series 1884. godine. Godine 1885. je preuzeo Gothams, kojima je dao ime Giants. S igračima kao što su Buck Ewing, Tim Keefe i Roger Connor, Giantsi su osvojili i prvenstvo NL i Word Series odine 1888 i 1889. Mešutim, 1890. godine su Ewing, Keefe i mnogi drugi igrači prebjegli Players League i istoimeni suparnički tim New York Giants. Mutriejev krnji Giants je izgubio prvenstvo, a nakon 1891. je Mutrie dobio otkaz kao menadžer.

Nakon završetka karijere u baseballu, Mutrie je vodio hotel u gradu Elmira te novinski kiosk na Staten Islandu. Umro je od raka u dobi od 87 godina.

Literatura uredi