Džejms Nikolas „Džim“ Grej (engl. James Nicholas "Jim" Gray; rođen 1944. godine, nestao na moru 28. januara, 2007.) je bio američki informatičar koji je 1998. godine dobio Tjuringovu nagradu „za svoj doprinos istraživanju u oblasti baza podataka i procesiranja transakcija i tehničko vođstvo u sistemskoj implementaciji“.

Džejms Nikolas „Džim“ Grej

Rođenje 12. januar 1944.
San Francisko, Kalifornija
Polje Računarstvo
Institucija IBM
Majkrosoft
Poznat po Granularno lokovanje baze podataka
data cube operator
Istaknute nagrade Tjuringova nagrada

Biografija uredi

Grej je studirao na Kalifornijskom univerzitetu Berkli, gde je i diplomirao 1966. godine na smeru za inženjersku matematiku (matematika i statistika), a tri godine kasnije i doktorirao u oblasti računarstva. Grej je prvi diplomac koji je odbranio doktorat na katedri za računarstvo univerziteta Berkli. Kao briljantan i vanredno pristupačan istraživač, Džim Grej se već na početku svoje karijere istakao kao lider u krugovima koji su se bavili istraživanjima vezanim za oblast baza podataka i računarskih sistema. Broj njegovih saradnika koji su ga smatrali bliskim prijateljem je impresivan, a sam Grej je doprineo na mnogo različitih načina razvoju više stotina karijera.

Nestanak na moru i potraga uredi

Za vreme kratke samostalne plovidbe do ostrva Faralon blizu San Franciska, sa ciljem da tamo prospe pepeo svoje majke, njegova jahta pod nazivom Tenacious (Tvrdoglava), prijavljena je kao nestala u nedelju, 28. januara, 2007. godine. Obalska straža je pretraživala oblast u kojoj je jahta poslednji put viđena puna četiri dana pomoću aviona C-130 Herkul, helikoptera, i patrolnih čamaca, ali nije naišla ni na kakav trag.[1][2][3][4]

Grejeva jahta je bila opremljena EPIRB (Emergency Position-Indicating Radio Beacon) uređajem koji se automatski aktivira i počinje sa emitovanjem radio-signala u slučaju da jahta potone. Oblast u okolini ostrva Faralon, gde je Grej plovio, je dosta udaljena od istočno-zapadnog kanala koji koriste teretni brodovi koji uplovljavaju i isplovljavaju iz zaliva San Franciska. Vreme je tog dana bilo vedro, i nije bio prijavljen nijedan slučaj da je neki drugi brod udario u Grejevu jahtu. Nije bilo ni primljenih SOS radio-signala.

Satelit DigitalGlobe je 1. februara 2007. godine skenirao čitavu oblast, generišući na hiljade slika.[5] Slike su objavljene na sajtu Amazon Mechanical Turk da bi se potraga proširila, a u nadi da će neko ugledati Grejev brod na njima.

Prijatelji Džima Greja su 16. februara 2007. godine obustavili svoju potragu,[6] ali su nastavili da proveravaju sve važne tragove. Porodica je obustavila svoju potragu 31. maja 2007. godine. Prema članku u novinama Merkuri Njuz koje izlaze u San Hozeu jedan od članova Obalske straže opisao je višemesečni trud kao „najveću, strogo civilnu, privatno finansiranu potragu koju sam ikad video“. Nažalost, nije se došlo do novih tragova.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi

Potraga uredi