Jezik (anatomija)

Jezik (kao dio probavnog sustava) je mišić koji se nalazi na dnu usne šupljine a služi za prevrtanje hrane (dok je zubi žvaču), i gutanje. Jezik ima svoj prednji i stražnji dio. Prednji je ovaj slobodni koji nam služi za govor, okretanje hrane, sisanje... Stražnji dio zovemo korijenom jezika. Ako dodirujemo ovaj prednji dio jezika, nema nikakvih posljedica, ali ako dotaknemo stražnji, refleksno dobijemo nagon za povraćanje. Takva pojava uzrokovana je inervacijskim područjima jezika.

Jezik

Језик (као део дигестивног система) је мишић који се налази на дну усне шупљине а служи за превртање хране (док је зуби жваћу), и гутање. Језик има свој предњи и задњи део. Предњи је овај слободни који нам служи за говор, окретање хране, сисање ... Задњи део зовемо кореном језика. Ако додирујемо овај предњи део језика, нема никаквих последица, али ако дотакнемо стражњи, рефлексно добијемо нагон за повраћање. Таква појава узрокована је Инервацијски областима језика. 0 Језик је такође главни орган за укус, па је велики део површине језика прекривен окусним брадавицама. Још једна функција језика јесте да помаже у формирању говора. То је пре свега орган изузетно сложене грађе.

Језик је мишићни орган. У мишићној организацији се налази заправо сва његова сложеност. Језик има 16 мишића, од тога 8 спољна и унутрашња 8 .

Spoljasni misici ;

1. Мусцулус гениоглоссус има функцију протрузија језика према ван 
2. Мусцулус хиоглоссус има функцију ретрузије језика према унутра 
3. Мусцулус стилоглоссус има функцију дизања задњег дела језика 
4. Мусцулус палатоглоссус подиже читав језик и спушта непце стежући ждрелни отвор (истхмус фауциум)

Unutrasnji misici.

1. Мусцулус лонгитудиналис супериор има функцију повлачења врха језика према унутра, тако да језик постане конкавна према горе, поза језика у облику слова У 2. Мусцулус лонгитудиналис инфериор има функцију обратну од позе У, тј од језика ствара облик наопаког слова У 3. Мусцулус трансверсус лингуае има функцију да се контрахује и језик учини високим 4. Мусцулус вертицалис лингуае

Jezični mišići uredi

Jezik je mišićni organ. U mišićnoj organizaciji se nalazi zapravo sva njegova složenost. Jezik ima osam mišića, od toga četiri vanjska i četiri unutarnja.

Vanjske veze = uredi

  1. Musculus genioglossus ima funkciju protruzije jezika prema van
  2. Musculus hyoglossus ima funkciju retruzije jezika prema unutra
  3. Musculus styloglossus ima funkciju dizanja stražnjeg dijela jezika
  4. Musculus palatoglossus podiže čitav jezik i spušta nepce stežući ždrijelni otvor (isthmus faucium)

= Unutarnji mišići uredi

=

  1. Musculus longitudinalis superior ima funkciju povlačenja vrha jezika prema unutra, tako da jezik postane konkavan prema gore, poza jezika u obliku slova U
  2. Musculus longitudinalis inferior ima funkciju obratnu od poze U, tj. od jezika stvara oblik naopakog slova U
  3. Musculus transversus linguae ima funkciju da se kontrahira i jezik učini visokim
  4. Musculus verticalis linguae

Inervacija jezika uredi

Jezik u pogledu inervacije nije jednoznačan organ. Inerviran je u tri inervacijska područja trima različitim živcima.

  • Motorična inervacija (za sve mišiće osim palatoglossusa)
  • Enzibilna inervacija
  • Senzorička inervacija

Vanjske veze uredi