Jennifer Morrison

Jennifer Marie Morrison američka je glumica, manekenka i filmska producentica. Najpoznatija je po ulozi dr. Allison Cameron u FOX-ovoj medicinskoj seriji Dr. House, koju je igrala preko 5 godina.

Jennifer Morrison
Jennifer Morrison
Rođenje12. 4. 1979.
Chicago, Illinois
Godine rada1994-danas
Važnije ulogeAllison Cameron (Dr. House)

Rane godine uredi

Rođena je u Chicagu, ali je odgajana u Arlington Heightsu. Njen otac, David L. Morrison, penzionirani je profesor muzičke kulture i bio je proglašen profesorom godine u Illinoisu 2003. godine.[1] Njena majka, Judy Morrison, također je penzionirana profesorica. Jennifer ima brata Daniela i sestru Juliju.

Morrison je završila Prospect High School 1997 (u toj su školi radili njeni roditelji). Svirala je klarinet u školskom bendu, pjevala u horu, te bila članica tima za promociju školskog duha. Pohađala je univerzitet Loyola u Chicagu, gdje je 2000. godine diplomirala pozorišnu umjetnost kao glavni predmet, te engleski jezik kao sekundarni predmet. Ljeto te godine provela je na dodatnoj praksi u Steppenwolf Theatre Company, a poslije se preselila u Los Angeles kako bi pokušala izgraditi karijeru na filmu i televiziji.

Karijera uredi

Karijeru je počela kao dječiji model, pojavivši se u nekoliko reklama. U maju 1992. bila je na naslovnici Sports Ilustrated for Kids sa košarkaškom zvijezdom Michaelom Jordanom.[2]

Na velikom ekranu debitirala je s 15 godina kao kćerka Richarda Gerea i Sharon Stone u filmu Raskrsnica, a kasnije se pojavila kao Samantha Kozac u Odjeku smrti s Kevinom Baconom 1999. godine. Prvu glavnu ulogu imala je u filmu iz 2000. Stravične legende 2, a otada se pojavila u filmovima Skejteri (s Adamom Brodyjem), Kako preživjeti Božić (s Benom Affleckom i Jamesom Gandolfinijem) i Gospodin i gospođa Smith (s Bradom Pittom i Angelinom Jolie).

Na televiziji je glumila u nekoliko hit-serija, uključujući Dodir anđela, Dawson's Creek, prije no što je dobila ulogu imunologinje dr. Allison Cameron u Dr. Houseu 2004. godine, u kojoj je glumila s Hughom Lauriejem. 2006. godine producirala je nezavisni film Flourish, u kojem je igrala i glavnu ulogu. Ona je i jedan od producenata koji su "otkrili" seriju Glee u njenim najranijim nacrtima; skrenula je pažnju na to scenaristu Ryanu Murphyju, koji je s Bradom Falchukom i Ianom Brennanom adaptirao te početne zamisli za TV-seriju koja je danas svjetski hit. Morrison nije ostala kreativno uključena u Glee, ali je tokom 1. sezone potpisana kao pridružena producentica zbog njene pomoći da ideja dođe u prave ruke.[3]

2007. godine posudila je glas Kirce James, liku iz videoigre Command & Conquer 3: Tiberium Wars koji često komunicira s igračem tokom GDI kampanje.

Njeni filmski projekti te godine bili su Zatvorska posla (s Robom Schneiderom) i Ubistvo princeze Diane, TV-film zasnovan na istoimenoj knjizi Noela Bothama koji su producirali Lifetime i Working Title Television; u njemu Morrison glumi Rachel, američku novinarku koja bude svjedok saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala princeza Diana.

2009. godine Morrison se vratila na velike ekrane pojavivši se u početnoj sceni filma Zvjezdane staze kao Winona, majka Jamesa T. Kirka.

Pojavila se i u muzičkim spotovima Nicka Lacheya ("Shut Up") i ženskog rock-sastava The Donnas ("Too Bad About Your Girl"). Također je bila i na dvjema naslovnicama TV Guidea s kolegama iz Dr. Housea, a imala je fotosesije za magazine InStyle, Stuff, Entertainment Weekly i Premiere, između ostalih. Trenutno je predstavlja Abrams Artists Agency.[4] Pojavila se i na naslovnici magazina Health za juli/august 2009.

Nakon što joj nije obnovljen ugovor za Dr. Housea, 7. 12. 2009. objavljeno je da je Morrison dobila ulogu Kate Heller, majke Helen Keller, u brodvejskom oživljavanju drame Čudotvorka[5] Ipak, 2010. godine vratila se u Dr. Housea za još jednu epizodu iz 6. sezone, u kojoj se zaokružila sudbina Cameronice.

Iste godine pojavila se u filmu Ratnik, uz Nicka Noltea i Toma Hardyja, koji prati mladog stručnjaka u mješovitim borilačkim vještinama. Morrison tu glumi majku koja se bori da sačuva porodicu na okupu.[3]

U jesen 2010. pojavila se kao gost u 4. epizodi serije Potjera u ulozi Faith, samohrane majke koja postane bjegunac i koja započne krvavi ubilački niz po Texasu, vukući kćerku sa sobom.[6] Također se pridružila ekipi humorističke serije Kako sam upoznao vašu majku; u njoj će imati epizodnu ulogu kao Zoey Pierson, vragolasta štreberica arhitekture i ljubav glavnog lika, Teda Mosbyja. Prema riječima izvršnog producenta Craiga Thomasa, Morrison je "možda najveći ženski lik koji smo ikad dodali u Tedov život u seriji".[7][8][9]

Od septembra 2011. Morrison tumači glavnu ulogu u ABC-jevoj seriji Once Upon a Time (Nekada davno). Glumi Emmu Swan, skupljačicu kaucija, koja sazna da je ona nestala kćerka Snjeguljice i princa Šarmantnog i da drži ključeve spasa Začarane šume i stvarnog svijeta.

Lični život uredi

U januaru 2007. magazin People izvijestio je da se Morrison zaručila s kolegom iz Dr. Housea Jessejem Spencerom tokom odmora u Parizu.[10] U intervjuu nakon dodjele Zlatnih globusa za E! Morrison je otkrila da ju je Spencer zaprosio 23. 12. 2006. na Eiffelovom tornju. Prema njihovom zajedničkom intervjuu za InStyle Weddings iz jula 2007, upoznali su se u martu 2004. na aerodromu u Vancouveru, gdje su bili na putu za snimanje pilot-epizode Dr. Housea, a vezu su počeli 4 mjeseca kasnije. Međutim, u augustu 2007. objavili su da su otkazali zaruke. Od maja 2008. Morrison je u vezi s Amauryjem Nolascom (poznat po ulozi Sucrea u Prison Breaku).

Filmografija uredi

Film
Godina Naslov Uloga Napomene
1994. Raskrsnica Meaghan Eastman
1994. Čudo u 34. ulici Denice
1999. Odjek smrti Samantha Kozac
2000. Stravične legende 2 Amy Mayfield
2001. The Zeros Joyce
2001. The Chronicle Gwen epizoda: "Let Sleeping Dogs Fry"
2001. Dodir anđela Melissa Dunnigan epizoda: "Most Likely to Succeed"
2001. Dawson's Creek Melanie Shea Thompson epizoda: "The Lost Weekend"
2002. Dawson's Creek Melanie Shea Thompson epizoda: "Sleeping Arrangements"
2002. Design Sonya Mallow
2002. Any Day Now Mandy Singer epizoda: "In Too Deep"
2002. The Random Years Megan epizoda: "Pilot"
2002. Big Shot: Confessions of a Campus Bookie Callie TV-film
2002. Nantucket Alicia
2002. 100 žena Annie alias Girl Fever
2003. The Edge TV-film
2003. Skejteri Jamie
2004. Mall Cop Chris
2004. The Sure Hand of God Lily Bowser
2004. Kako preživjeti Božić Missy Vanglider
2004. Lift Sarah kratki film
2004–2011. Dr. House Allison Cameron 129 epizoda
2005. Gospodin i gospođa Smith Jade
2006. Flourish Gabrielle Winters
2007. Ubistvo princeze Diane Rachel TV-film
2007. Zatvorska posla Mindy
2009. Zvjezdane staze Winona Kirk film
2009. Stol za troje Leslie
2009. The Super Hero Squad Show Osa (glas) 3 epizode
2010. Potjera Faith Maples epizoda: "Paranoia"
2010–2011. Kako sam upoznao vašu majku Zoey Pierson 7 epizoda
2011. Ratnik Tess Conlon u postprodukciji
2011. Once Upon a Time Emma Swan glavna uloga
Videoigre
Godina Naslov Uloga Napomene
2007. Command & Conquer 3: Tiberium Wars Kirce James - obavještajna službenica GDI-a

Reference uredi

Vanjski linkovi uredi