Jeep (izgovara se Džip) je američki proizvođač terenaca u vlasništvu tvrtke Chrysler Corporation.

Jeep Wrangler Rubicon

Tvrtka je nastala tijekom Drugog svjetskog rata kada je proizvodila terenska vozila za američku vojsku, a bila je ujedno i prva tvrtka koja se bavila proizvodnjom takvih vozila te se danas mnogi terenci bez obzira na marku nazivaju Jeepovima.

Naziv uredi

Interesnatan je razvoj njegovog imena. Oznaka mu je bila GP (skraćeno od General Purpose - opšta namena). GP se na engleskom izovara kao "dži-pi" odatle pa do naziva "džip" nije dalek put.

Povijest uredi

 
Prvi Jeep BRC 40

Džip je višenamensko, terensko vozilo u startu razvijeno za potrebe američke armije 1938. godine, a razvoj je nastavljen tokom Drugog svetskog rata. Proizveden je u ogromnim serijama, robustan, velike potrošnje goriva. Prednje staklo se obaralo napred, najčešće se vozio kao kabriolet ali u slučaju lošeg vremena imao je i krov od platna. Pravljeni su razni modeli i modifikacije.

Daljim razvojem džipa napravljene su verzije koje su se mogle voziti po najgorim terenima, sa pogonom na sva četiri točka, sajlom za izvlačenje, sanitet, poštansko vozilo... Kreatori automobila su brzo shvatili da ova "muška igračkica" može biti proizvod koji se prodaje pa su napravili razne gradske verzije džipova. Jeftinije verzije deluju samo "opako" ali nemaju mogućnosti koje imaju skuplji modeli a posebno oni namenjeni vojska i policija.

Aktualni modeli uredi

Eksterni linkovi uredi