Jean Racine (22. decembar 1639.- 21. april 1699.), francuski dramatičar, jedan od "velike trojice" 17. vijeka u Francuskoj (ostala dva su Moliere i Pierre Corneille). Pisao je uglavnom tragedije, a potkraj života i jednu komediju.

Jean Racine
Biografske informacije
RođenjeJean-Baptiste Racine
(1639-12-22)22. 12. 1639.
La Ferté-Milon, Francuska
Smrt21. 4. 1699. (dob: 59)
Pariz, Francuska
Državljanstvofrancusko
Obrazovanje
Zanimanjedramatičar
Opus
Književni pravacneoklasicizam, jansenizam
Književne vrstedrama
Jezikfrancuski
Znamenita djela
Inspiracija

Biografija uredi

Rodio se u La Ferté-Milon, ostao je bez roditelja s tri godine i klasično obrazovanje ljubaznosti je primio od svoje bake. Maturirao je u Port-Royalu, kršćanskoj ustanovi koja je imala velik uticaj na njegove suvremenike, uključujući i Blaisea Pascala. Očekivalo se da će studirati teologiju, ali se posvetio pozorištu i preselio se u Pariz. Njegove prve dvije tragedije, Thébaide (1664.) i Alexandre (1665.), su imale klasične teme, ali su već bile kontroverzne, napadajući optužbe da zagađuje umove svoje publike. Nastavio je s tragedijom Andromaque (Andromaha, 1667.) u kojoj piše o Andromahi, Hektorovoj udovici, i njezinoj sudbini nakon Trojanskog rata. Dotada je stekao mnoge neprijatelje, uključujući Pierrea Corneillea i njegovog brata Thomasa. Dramatičari su se često natjecali pišući različite verzije iste teme: na primjer, Michel le Clerc je napisao Iphigénie (Ifgeniju) iste godine kad i Racine (1674.); Jacques Pradon je također napisao Phedre (Fedru) kad i Racine (1677.). Uspjeh Pradonova djela je uzrokovao prekid Racineovog dramskog rada.

Ipak, incident, zbog kojeg je Racine otišao iz javnog života, je imao zaplet skandalom na sudu 1679. godine. U to vrijeme se oženio. Kad se vratio pozorištu, na zahtjev Madame de Maintenon, ljubavnice Luja XIV, napisao je moralne priče Esther (1689.) i Athalie (1691.), obe temeljene na starozavjetnim pričama, a izvedene su pred učenicima škole Saint-Cyr.

Jean Racine je umro 1699. i pokopan je u crkvi St. Etienne-du-Mont u Parizu.

Izvori uredi

  • Wikipedia, na Engleskom
  • W.H. Lewis, The Splendid Century: Life in the France of Louix XIV. William Sloane Associates, 1953