Jamuna ili Jamna je velika pritoka indijske rijeke Ganges duga 1376 km,[1] i ona je kao i Ganges za hinduse sveta rijeka.

Jamuna
Jamna
Lokacija
Države Indija
GradoviDelhi, Mathura, Agra, Alahabad
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Bandarpunch Himalaja
3293 m
Ušće
  – aps. visina
Ganges kod grada Alahabad (Utar Pradeš)
74 m
Dužina1376[1] km
PritokeTons, Čambal
Hidrologija
Protok
  – srednji

2930 m³/s
Sliv
  – površina

366.223 km²
Ulijeva se uGanges

Hidrografija uredi

Jamuna izvire na obroncima planine Bandarpunch u masivu Himalaji, kod svetog mjesta Jamunotri u indijskoj državi Utarakand.
Od tamo rijeka teče gotovo pravolinijski prema jugu, preko obronaka Himalaja, dok ne dođe do nizine, zatim teče uz granicu između indijskih država Utar Pradeš i Harajana. Kod Delhija se dio voda iz Jamuna prebacuje u kanal Agra. Južno od Delhija, rijeka ulazi potpuno u Utar Pradeš kod grada Mathura Jamuna zavija prema jugoistoku, prolazi gradove Agra, Firozabad i Etava. Ispod Etava prima niz južnih pritoka, od kojih su najveći Čambal, Sindh, Betwa i Ken.

Pored grada Alahabada Jamuna uvire u rijeku Ganges, to ušće je za hinduse posebno sveto mjesto.[1]

 
Karta Indije sa slivom rijeke Jamune

Jamuna ima sliv velik oko 366.223 km² koji se proteže preko cijele sjeverne Indije. To je teritorij u kom živi 57,000.000 ljudi, vode Jamune osiguravaju oko 70% potreba grada Delhija.

Brodski promet po Jamuni je slab, jer iznad Agre u ljeto rijeka liči na mali potok, jer se većina njenih voda kanalima usmjjerava u polja za navodnjavanje.[1]

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Yamuna River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 26. 09. 2012. 

Vanjske veze uredi