James Blunt (James Hillier Blount, 22. februara 1974., Tidworth, Wiltshire, Ujedinjeno Kraljevstvo) je britanski pjevač i tekstopisac. Rodjen je u vojnoj bolnici u Engleskoj, i posto mu je otac bio pukovnik Britanskih zracnih snaga zivio je u Engleskoj , Cipru i Njemackoj. Debitirao je s albumom Back to Bedlam s kojeg je najpoznatiji singl You're Beautiful. Pjesme koje pjeva su mix popa i rocka. Osvojio je dvije nagrade Brit Awards, te je 2006. bio nominiran za Grammy. 2007. je izdao drugi album koji se zove All the Lost Souls.

James Blunt
James Blunt 2018.
Lični podaci
Ime po rođenjuJames Hillier Blount
Datum rođenja22. veljače 1974.
Tidworth, Wiltshire, Ujedinjeno Kraljevstvo
Zanimanjepjevač, tekstopisac
Muzički rad
Period aktivnosti2004. - danas
Žanrsoft rock, pop rock, folk rock
Instrumentvokal, gitara, klavir
Ostalo
Službene straniceJamesBlunt.com

Blunt je odrastao u vojničkoj porodici, i prije početka muzicke karijere je slijedio njenu tradiciju diplomiravši na vojnoj akademiji Sandhurst te je kao satnik Britanske vojske sudjelovao u kosovskom ratu. Prema vlastitim riječima, prilikom prištinskog incidenta je odbio zapovijed da napadne ruske snage na prištinskom aerodromu. Vojsku je napustio 2002. nakon šestogodišnje službe.

Kao dijete je svirao klavir i violinu, a sa 14 pocinje da svira i pise pjesme za gitaru. Godine 2002-e napusta vojsku , i posvecuje se svojoj drugoj ljubavi - muzici. Linda Perry otvorivsi vlastitu izdavacku kucu , cula je demo njegove pjesme dok je bila u Londonu . Ubrzo je vidjela i njegov nastup na jednom festivalu , i vec za nekoliko dana su potpisalu ugovor o saradnji . Iste godine on snima album, a u septembru, na trziste izlazi album Back to Bedlam . Sam album , najavljuje pjesma You're Beautiful . Na valu te pjesme , debi album Back to Bedlam prodao se u milionima primjeraka sirom svijeta ,i James Blunt-u donosi ogromnu popularnost . Drugi album All The Lost Souls objavljen je 2007. godine , a najavio ga je singl 1973 .


Diskografija uredi

Back to Bedlam: 2004-06 uredi

James Blunt je snimio Back to Bedlam sa producentom Tom Rothrock u kucnom studiju Rothrock 2003. godine . Ovaj album je u Britaniji objavljen u oktobru 2004. godine.Na ovom albumu se nalazi njegova poznata pjesma "Goodbye my Lover" , i ujedno ona predstavlja njegov cetvrti singl. Njegov debi singl je bio "High". Ova pjesma je usla u top 100 pjesama na Britanskoj muzickoj ljestvici , dok je pjesma You're Beautiful usla u top 75 . Pjesma You're Beautiful je bio pun pogodak , koji ga je proslavio sirom svijeta . Debitovala je na broju 12 u Britaniji i sest puta zaredom je bila hit nedelje. Nakon uspjeha u Britaniji , pjesma prelazi u kontinentalni dio Evrope i postaje jedan od najvecih hitova ljeta 2005. sirom kontinenta. Dana 31 avgusta, James Blunt osvaja dvije nagrade na 2006 MTV Video Music Awards, i pjesmom You're Beautiful koja je osvojila nagradu za najbolji muski video . Na kraju , album se prodao u 11 miliona primjeraka, i nalazio se na vrhu top liste albuma u 16 teritorija sirom svijeta. Prodan je u 2.6 miliona primjeraka u U.S. , a u Britaniji preko 3 miliona primjeraka, i time usao u Ginisovu knjigu rekorda za najbrze prodan album za godinu dana .