Jack Tramiel (13.12.1928.-8.4.2012.) je bio osnivač i dugogodišnji direktor korporacije Commodore International, a potom i od Atarija.

Jack Tramiel osnivač Commodore International, snimljen 2007. godine

Život uredi

Jack Tramiel je rođen 13.12.1928. godine u poljskom mestu Lođ,a njegovo na početku normalno djetinjstvo će završiti 1939. godine Nemačkim napadom na Poljsku i zatvaranjem prvo u geto, a potom u Auschwitz gdje će postati jedan od malog broja preživjelih iz tog logora smrti.

Po završetku Drugog svetskog rata Tramiel odlazi prvo u SAD, a potom u Kanadu gdje osniva Commodore International. Nova kompanija će se prvo baviti proizvodnjom pisaćih mašina, potom kalkulatora, a na kraju kompjutera. Vrhunac poslovne karijere Jack Tramiel će doživjeti 1982. kada kompanija čiji je direktor, ali ne više vlasnik izdaje kompjuter Commodore 64 s kojim osvaja između 30 i 40 % tadašnjeg tržišta kompjutera. Tada, a i kasnije Tramiel će biti poznat po svom brutalnom i na kraju uspešnom načinu poslovanja koji neki dovode u vezi s delom njegovog djetinjstva provedenog u logoru. Tim načinom poslovanja on će početkom osamdesetih godina dvadesetog veka "zaraditi" titulu šefa iz pakla,a Steve Jobs će reći da nikada nije čuo za poslovnog partnera Commodore International koji se nije osjetio prevarenim nakon posla s njima.

Bez obzira na takav način upravljanja on je istovremeno bio i karizmatičan tako da kada biva izbačen iz kompanije koju je stvorio većina tadašnjih menadžera daje otkaze na svoje položaje kako bi ponovno radili s njim u novoj kompaniji.

Tramielovo preuzimanje Atarija u problemima 1984. godine postaje neupitno njegov lično najbolji poslovni potez pošto mu je korporacija Warner Communications poklonila 240 miliona dolara kako bi on na poklon preuzeo Atari koji se tada nalazio u problemima.

Dvanaest godina kasnije njegov Atari će se spojiti s proizvođačem hard diskova JTS, a godinu dana kasnije Tramiel će otići u penziju.

Jack Tramiel kojeg se za života priznavalo kao osobu koja je stvorila kompjutersku industriju je umro 8.4.2012. godine

Izvori uredi