Jabučić Polje


Koordinate: 44° 39′ 29" SGŠ, 18° 04′ 53" IGD
Jabučić Polje je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Doboj koja pripada entitetu Republika Srpska.

Jabučić Polje
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Doboj
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 44°39′29″N 18°04′53″E / 44.65806°N 18.08139°E / 44.65806; 18.08139
Jabučić Polje na mapi Bosne i Hercegovine
Jabučić Polje
Jabučić Polje
Jabučić Polje (Bosne i Hercegovine)
Ostali podaci
Pozivni broj 053

Geografija uredi

U naselju se nalazi željeznička stanica.

Jabučić Polje prema popisu iz 1991. godine ima 181-og stanovnika i svi su Srbi pravoslavne vjeroispovijesti.

Ova mala mjesna zajednica se nalazi na padinama planine Ozren, na desnoj obali rijeke Bosne. Sa sjevera se graniči sa mjesnom zajednicom Potocani,sa sjeveroistoka sa MZ Striježevica,sa istoka sa MZ Trbuk,sa juga i zapada sa MZ Šije (Federacija Bosne i Hercegovine). Jabučić Polje se nalazi oko 10 kilometara jugoistočno od grada Doboja, a oko 15 kolometara sjeverno od Maglaja(Federacija Bosne i Hercegovine). Kroz ovu MZ prolazi i regionalni put Doboj-Maglaj kao i željeznička pruga sa duplim kolosijekom koja takođe spaja Doboj i Maglaj. Ovo selo je veoma bogato šumom kao i obradljivim zemljištem a takođe su razvijeni lov i ribolov, tako da mještani sa šireg područja Doboja dolaze ovdje da provode svoje slobodno vrijeme. Selo ima jednu trgovinu i jednu manju pilanu tako da nije privredno razvijeno a većina mještana radi u Doboju, pa je veoma izražena dnevna migracija stanovništva selo-grad.

Jabučić Polje ima nekoliko zaseoka od kojih je najveći zaseok Marići koji se nalazi na istočnoj strani ovog sela koji je pretežno brdovit dio i koji ima dominantan pogled na na veći dio sela ali i na neka susjedna sela.Naime, u ovom zaseoku se nalazi i osveštani krst koji je podigao Đorđe Marić i koji dominira nad širom okolinom(vidljiv je i sa regionalnog puta iz Trbuka ali i iz sela koja se nalaze u Federaciji Bosne i Hercegovine). Svake godine kod ovog krsta se okupi veliki broj mještana uoči Petrovdana i mašući lile iskazuju stari srpski običaj.

Pored zaseoka Marići, postoje još zaseoci Božanovići,Brezici,Jovići,Mitrovići,Reljići kao i zaseok Bare ili još ga nazivaju Polje.

Reference uredi

  Opština Doboj
Naseljena mjesta

Božinci Donji, Boljanić, Brezici, Brusnica, Bukovac, Bušletić, Velika Bukovica, Vranduk, Glogovica, Gornja Zelinja, Gornja Paklenica, Gornja Međeđa, Grabovica, Grapska Gornja, Grapska Donja, Doboj, Donja Bukovica, Donja Paklenica, Donji Rakovac, Zarječa, Jabučić Polje, Johovac, Kamenica, Kladari, Kožuhe, Komarica, Konopljišta, Kostajnica, Kotorsko, Lipac, Lončari, Lukavica Rijeka, Ljeskove Vode, Majevac, Makljenovac, Mala Bukovica, Metuzići, Miljkovac, Miljanovci, Omanjska, Opsine, Osječani Gornji, Osječani Donji, Osojnica, Paležnica Gornja, Paležnica Donja, Pločnik, Podnovlje, Potočani, Pridjel Gornji, Pridjel Donji, Prisade, Prnjavor Veliki, Prnjavor Mali, Rječica Gornja, Rječica Donja, Ritešić, Svjetliča, Sjenina, Sjenina Rijeka, Stanovi, Stanić Rijeka, Skipovac Gornji, Skipovac Donji, Suho Polje, Striježevica, Tekućica, Tisovac, Trbuk, Trnjani, Foča, Čajre, Čivčije Bukovičke, Čivčije Osječanske, Ševarlije