J. E. Casely Hayford

Joseph Ephraim Casely Hayford, MBE (Cape Coast, 29. rujna 1866. - 11. kolovoza 1930.) je bio ganski političar, pisac, odvjetnik i panafrikanist.

J. E. Casely Hayford
Biografske informacije
RođenjeEkra Agyiman
29. rujna 1866.
Gana Cape Coast, Gana
(tada  Zlatna Obala)
Smrt11. kolovoza 1930.
NacionalnostGanac
Obrazovanje
Zanimanjeodvjetnik, pisac, političar
Opus
Književne vrsteproza
Jezikengleski jezik
Znamenita djela

Casely Hayford rođen je 29. rujna 1866. u gradu Cape Coast, u tadašnjoj britanskoj koloniji Zlatna Obala. Svoje rodno ime, Ekra Agyiman, dobio je od oca, metodističkog svećenika Josepha Hayforda, koji je bio utjecajna osoba u ganskoj politici, ali ga je koristio izrazito rijetko.

Nakon završene osnovne škole u Zlatnoj Obali, otišao je na daljnje školovanje u Sijeru Leone, no nije završio fakultet. Nakon toga, vraća se u Zlatnu Obalu gdje radi kao učitelj u Cape Coastu i Accri. U međuvremenu je radio i kao novinar. Tokom tog perioda, razvio je interes za pravo te je 1893. otišao u Englesku. U Londonu se školovao za odvjetnika, a 1896. godine se vratio u Zlatnu Obalu.

Hayford se od 1898. godine bavio i spisateljskim radom, a iza sebe je ostavio barem sedam knjiga. Najznačajnija od njih je roman Ethiopia Unbound: Studies in Race Emancipation (1911.), koji se smatra prvim romanom afričke književnosti na engleskom jeziku. Taj je roman imao izrazit utjecaj na jamajčanskog revolucionara Marcusa Garveyja.

Godine 1920., osnovao je Nacionalni kongres za Britansku Zapadnu Afriku, ali je organizacija nakon njegove smrti 1930. izgubila na stabilnosti te se, na poslijetku, ugasila.

Umro je 11. kolovoza 1930. godine.

Vanjske veze uredi