Jean II od Francuske

(Preusmjereno sa stranice Ivan II., kralj Francuske)

Ivan II. s nadimkom Dobri, 1319.1364.) je bio kralj Francuske od 1350. do 1364.. godine. Pripadnik je dinastije Valois i sin Filipa IV. i Jovane od Burgundije. Tokom njegove vladavine Francuska učestvuje u Stogodišnjem ratu.

Ivan II. Dobri

Veliki vitez, loš političar uredi

Krunisan je 1350. u katedrali u Remsu. Bio je okružen lošim saradnicima u upravljanju kraljevstvom. Bili su brutalni i pohlepni. Sam kralj je uživao u relativno raskalašnom životu i viteškim igrama.

Tokom njegove vladavine dolazi do velikih finansijskih problema, delom kao posledica Crne smrti, a delom zbog loše uprave.

Zarobljen u bici kod Poatjea uredi

Englezi su iskoristili probleme unutar Francuske, pa napadaju 1355. Langdok i Gaskonju. Ivan II. je u bici kod Poatjea 1356. pretrpeo ponižavajući poraz od Edvarda Crnog Princa. U toj je bici zarobljen i odveden u Englesku. Kao engleski zatvorenik uživao je kraljevske privilegije, tako da je mogao da putuje i živi kraljevskim životom.

Tokom njegovog zarobljeništva zemljom je vladao Karlo V.. U to doba 1358. izbija pobuna seljaka (žakerija). Seljaci su morali plaćati sve veće poreze, a vladajuća klasa im nije osiguravala sigurnost od bandi engleskih, gaskonjskih, nemačkih i španskih pljačkaša, koje su pljačkale po selima bez otpora. Osim toga, seljaci su smatrali da je korupcija plemstva dovela do poraza kod Poatjea. Žakerija je počela severno od Pariza, pa se raširila po zemlji. Pobunjenici su uništavali dvorce i pobili mnogo plemića, ali su na kraju poraženi do leta 1358.

Englezi koriste nezadovoljstvo naroda, pa ponovo napadaju nadajući se da će doći do Pariza. Uprkos slabom francuskom otporu ne uspevaju, tako da se 1360. sklapa mirovni sporazum u Bretanji.

Otkup u iznosu dvogodišnjeg budžeta uredi

Englezi su za njegov otkup tražili 2 miliona kruna. Međutim, Ivan Dobri se uvredio tvrdeći da on kao kralj vredi mnogo više, tako da je cena otkupa dignuta na 4 miliona kruna. Pri potpisivanju sporazuma u Bretanji 1360. otkup je postavljen na iznos od 3 miliona kruna. To je bio dvogodišnji budžet Francuske.

Ivanova čast uredi

Ivan II. odlazi u Francusku da skupi novce za otkup, a kao taoca ostavlja svoga sina. Pošto su Englezi kraljevskim taocima dopustili slobodno kretanje desilo se da je talac pobegao u Francusku. Žan II Dobri nije mogao skupiti potrebni novac, a bio je razljućen begom taoca. Držao je do svoje časti i ugleda, pa se vraća u Englesku u zarobljeništvo.

U zarobljeništvu je i umro, a Englezi su mu ukazali veliku počast viteškom ceremonijom sahrane.

Linkovi uredi