Isusovi istinski srodnici

Isusova istinska rodbina se odnosi na Isusovu izreku o njegovoj rodbini koja se nalazi u mnogim kanonskim i nekanonskim izvorima.

Isus i apostoli dele kruh i vino

Izreka uredi

Po Mateju uredi

Dok je on još govorio narodu, gle, majka i braća njegova stajahu napolju želeći da govore s njim. I neko mu reče: gle tvoja majka i tvoja braća stoje napolju i žele da govore s tobom. A on odgovori i reče onome što mu kaza: ko je moja majka i ko su moja braća? I pruži svoju ruku na svoje učenike pa reče: evo moje majke i moje braće; jer ko god čini volju Oca moga koji je na nebesima, taj je brat moj i sestra i majka.

– Jevanđelje po Mateju, glava 12:46-50

Po Marku uredi

Evanđelje po Marku daje nešto prošireniju verziju, zajedno sa uvodom koji objašnjava da je rodbina htela da uhvati Isusa jer se govorilo da je izvan sebe, odnosno da je posednut:

I dođoše u kuću, i sabra se opet narod da ne mogahu ni hljeba jesti. I čuvši to rod njegov iziđoše da ga uhvate; jer govorahu da je izvan sebe. [...] Jer govorahu: u njemu je nečisti duh. I dođe mati njegova i braća njegova, i stojeći napolju poslaše k njemu da ga zovu. I sjeđaše narod oko njega. I rekoše mu: eto mati tvoja i braća tvoja i sestre tvoje napolju pitaju za te. I odgovori im govoreći: ko je mati moja ili braća moja? I pogledavši na narod koji sjeđaše reče: evo mati moja i braća moja. Jer ko izvrši volju Božiju onaj je brat moj i sestra moja i mati moja.

– Evanđelje po Marku, glava 3:20-35 (prevod Vuka Karadžića)

Po Luki uredi

Njegova majka i njegova braća stigoše blizu njega, ali mu ne mogoše prići zbog mnoštva. Javiše njemu: `Tvoja majka i tvoja braća su vani; hoće te vidjeti.` On im odgovori: `Moja majka i moja braća, to su oni koji slušaju riječ Božju i koji ju primijenjuju.`

– Evanđelje po Luki, 8:19-21, prevod Tomislav Dretar)

Po Tomi uredi

Apokrifno Evanđelje po Tomi prenosi najkraću varijantu ove zgode:

Učenici mu kazaše, "Vani su tvoja braća i tvoja majka." On im reče, "Ovi ovdje, koji vrše volju mojeg Oca, to su moja braća i moja majka. Oni su ti koji će ući u kraljevstvo mojega Oca."

– Evanđelje po Tomi, izreka 99

Drugde uredi

U gnostičkom spisu Tumačenje znanja se između ostalih navodi i ova Isusova izreka, bez ikakvog konteksta:

Oni su moja braća i sudruzi moji koji vrše volju Očevu.[1]

Tumačenja uredi

Izvori uredi

Vidi još uredi