U Windowsima, index.dat je databaza koju koristi Internet Explorer (IE).

Funkcija uredi

Kao što je već spomenuto, index.dat datoteka je databaza. U njoj se nalaze razni podaci poput URL-ova internetskih stranica, pojmova utipkanih u neku tražilicu i popis nedavno otvorenih datoteka. Njezina je uloga da omogući brz pristup podacima koje koristi Internet Explorer.

Svaka internetska stranica koju korisnik posjeti se pohranjuje u index.dat datoteku, što omogućuje IE-u da brzo nađe jednake nizove (stringove) na automatski način kad korisnik upisuje URL internetske stranice. Index.dat je različita za svaki korisnički račun u Windowsima te je otvorena cijelo vrijeme dok je korisnik logiran u Windowsima. Odvojene index.dat datoteke postoje za history funkciju u IE-u (popis posjećenih stranica), cache (priručna memorija, keš) i kolačiće.

Index.dat datoteka se nikada ne briše. Ako je velika može utjecati na performanse.[1]

Kontroverza uredi

Grupe za zaštitu privatnosti na Internetu smatraju da je korištenje index.dat datoteke u Windowsima kršenje korisnikove privatnosti, jer on neke podatke koji se u njoj nalaze može smatrati privatnima. Jedna od najčešćih žalbi spomenutih grupa jest da se index.dat ne može jednostavno izbrisati. To je zbog toga što Windowsi onemogućavaju brisanje otvorenih ili "zaključanih" datoteka.

Također, upozorava se na činjenicu da, iako se priručna memorija preglednika možw izbrisati, ona se ne može isključiti, a neki čak smatraju da Windowsi namjerno kriju index.dat.

Razni besplatni programi, npr. Red Button, CCleaner, Index.dat Suite, mogu posve ukloniti index.dat datoteke do trenutka kad ih Windowsi ponovno stvore. Ipak, CCleaner, a vjerojatno i drugi programi, ne briše skrivenu index.dat datoteku u mapi Temporary Internet Files (privremene internetske datoteke), koja sadrži kopije kolačića koji su bili u mapi Cookies. Međutim, u slučaju da korisnik uključi opciju Secure deletion, tj. Sigurno brisanje, u CCleaneru, efektivno će se obrisati sadržaj ove datoteke iako će se veličina nastaviti povećavati s korištenjem.

Izvori uredi