In Which We Serve

In Which We Serve (u bivšoj Jugoslaviji distribuiran pod naslovom Borimo se na moru) je britanski crno-bijeli ratni film snimljen 1942. u režiji Davida Leana, kome je to predstavljalo režijski debi.

In Which We Serve
kino-poster
RežijaNoël Coward
David Lean
(akcione scene)
ProducentNoël Coward
ScenarioNoël Coward
UlogeNoël Coward
John Mills
Bernard Miles
Celia Johnson
MuzikaNoël Coward
Clifton Parker
FotografijaRonald Neame
MontažaThelma Connell
David Lean
DistribucijaBritish Lion Film Corporation (UK)
Datum(i) premijere
17. 9. 1942 (1942-09-17)
Trajanje115 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet240.000 £[1]
Bruto prihod300.000 £ (Commonwealth)
2 mil. $ (SAD)[1]

Film je nastao kao projekt uglednog dramskog pisca Noela Cowarda, koji je napisao scenarij inspiriran stvarnim događajima vezanim uz britanski razarač HMS Kelly i njegovog komandanta Lorda Mountbattena. Coward se u filmu pojavljuje u glavnoj ulozi kapetana Kinrossa čiji razarač HMS Torrin za vrijeme bitke za Kretu tone nakon što su ga njemačke Štuke pogodile bombama. Radnja kroz flashbackove prikazuje ratni put broda, odnosno njegovo sudjelovanje u norveškoj operaciji i evakuaciji iz Dunkerquea, te odraz ratnih zbivanja na živote članova posade.

Film je napravljen za vrijeme trajanja samog rata i imao je snažan propagandni naboj, te su prilikom snimanja producenti surađivali sa Kraljevskom mornaricom. Coward je originalno namjeravao režirati film, ali je shvatio da za to nema interesa i talenta, pa je posao povjerio Davidu Leanu, s kojim će kasnije surađivati. Film koji veliča stoicizam, odlučnost i zajedništvo među pripadnicima britanskih oružanih snaga je primio dobre kritike, isto kao i Coward za svoj nastup. Sljedeće se godine našao među kandidatima za Oscara.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Noteworthy Films Made in U.K.”. The West Australian (Perth, WA : 1879 – 1954) (Perth, WA: National Library of Australia): str. 27. 17 January 1953. Pristupljeno 4. VIII 2012. 

Vanjske veze uredi