Za ostala značenja, vidi I Have a Dream (razvrstavanje).

"Ja imam san" (en. I Have a Dream) je znameniti sedamnaestominutni javni govor američkog svećenika Martina Luthera Kinga u kojem je govorio o svom zalaganju za rasnu jednakost i okončanje diskriminacije u SAD. "San" o kome govori King se odnosio na budućnost u kome bi američki crnci i bijelci skladno koegzistirali kao potpuno ravnopravni građani. Govor je održan 28. kolovoza 1963. godine u Washingtonu na stepenicama Lincolnovog memorijalnog kompleksa tokom Marša na Washington za posao i slobodu. Taj se govor smatra jednim od ključnih trenutaka američkog pokreta za građanska prava. Govor je slušalo preko 200.000 sudionika marša, a istovremeno je prenošen na američkim radio i TV-stanicama. Zbog toga se smatra jednim od najvećih i najznamenitijih govora u povijesti. U anketi američkih stručnjaka za retoriku iz 1999. godine je proglašen najvećim američkim govorom 20. stoljeća. [1]

Martin Luther King, Jr. drži povijesni govor na Maršu na Washington 1963. godine

Govor je imao izuzetan učinak kako na reputaciju samog Kinga, tako i na razvoj njegovog pokreta. Časopis Time ga je za samo nekoliko mjeseci proglasio "ličnošću godine" 1963. a sljedeće godine je dobio Nobelovu nagradu za mir, postavši njenim najmlađim dobitnikom u historiji. Dio historičara smatra kako je govor i pozitivna reakcija koju je izazvao ozbiljno uticao na administraciju tadašnjeg predsjednika Johna F. Kennedyja da počne ozbiljno raditi na ukidanju rasne segregacije u SAD, a što će kulminirati sa Zakonom o glasačkim pravima izglasanim za vrijeme njegovog nasljednika Lyndona B. Johnsona.

Izvori uredi

  1. Stephen Lucas and Martin Medhurst (15. 12. 1999.). [http://www.news.wisc.edu /releases/3504.html „"I Have a Dream" Speech Leads Top 100 Speeches of the Century”]. University of Wisconsin–Madison. Pristupljeno 18. VII 2006. 

Vanjske veze uredi