Humphry Fortescue Osmond (1. jul 1917. - 6. februar 2004.) je bio britanski psihijatar, poznat po tome što je skovao riječ psihodelija (psychedelic) i zbog svojih revolucionarnih istraživanja na području korištenja psihodeličnih droga u medicinske svrhe.

Humphry Osmond
Rođenje (1917-07-01)1. 7. 1917.
Smrt 6. 2. 2004. (dob: 86)
Prebivalište UK, Kanada, SAD
Polje psihijatrija i psihologija
Poznat po kovanju izraza psihodelija i LSD terapija, predstavnik Crkve domorodačkih Amerikanaca među ne-Indijancima

Osmond je rođen u gradu Surrey. Kao mlad čovjek je radio za arhitekta i pohađao Guy's Hospital Medical School na King's College London. Za vrijeme drugog svjetskog rata Osmond se specijalizirao za psihijatra.

Nakon što je švajcarski naučnik Albert Hofman otkrio LSD, bilo je psihoterapeuta koji su vjerovali da je riječ o sredstvu koje bi moglo pomoći pacijentima s određenim psihičkim tegobama. U tome je prednjačio engleski psihijatar Humphrey Osmond.On je poznat po "LSD terapiji", korištenoj prilikom istraživanja LSD-a za medicinske svrhe, gdje se nastojalo istražiti prirodu određenih mentalnih poremećaja. Njegova istraživanja izazvala su posebnu pažnju pisca Aldousa Huxleyja.[1]

1953. godine, Osmond je snabdeo engleskog pisca Aldous Huxley-a sa dozom meskalina.[2]

Termin psychedelic Osmond je prvi put predložio 1957. godine na sastanku New York Academy of Sciences. Aldous Huxley je Osmondu poslao pismo s rimom "To make this trivial world sublime, take half a gram of phanerothyme.", što je bio njegov prijedlog za naziv. Nakon toga je Osmond sastavio rimu koja je ušla u povijest: "To fathom Hell or soar angelic, just take a pinch of psychedelic."

Izvori uredi

  1. Branko Miloš, Druga strana rock'n'rolla (str. 84-93), Verbum, Split, 2002. ISBN: 953-6197-43-X
  2. Martin, Douglas. Friday, August 22, 2008 "Humphry Osmond, 86, Who Sought Medicinal Value in Psychedelic Drugs, Dies". New York: New York Times