Huitoto (Uitoto, Witoto).- Glavno pleme porodice Huitotoan nastanjeno u zapadnom bazenu Amazone u jugoistočnoj Kolumbiji i susjednom sjevernom Peruu. Huitoti su u širem smislu podijeljeni na kojih tideset plemena (31), koja se bave ribolovom (kanua nemaju), stanuju u selima koja se sastoje od jedne velike kolektivne kuće sa oko 100 osoba srodnih po muškoj liniji. Kulturi Huitota koja pripada tropskoj kišnoj šumi, pripadaju signalni bubnjevi, puhaljka kojom se služe u lovu i odjeća koja se izrađuje od tape, učinjene od unutarnje kore drveta. Žene tradicionalno hodaju gole, a oba spola prakticiraju bojanje tijela, ponekad od ramena pa do gležnja. rat je uobičajena pojava kod njih, i načina dolaska do ratnih zarobljenika, od kojih su stariji bili pojedeni i mlađi su se čuvali u zarobljeništvu. Kanibalizam je bio ograničen na muškarce, a razlozi su magijsko-religiozni, vjerojatno prijenosna magija kakvu nalazimo u raznim kulturama, kao kod Kansa i Carib Indijanaca. Šamani su u vezi sa duhovima, bave se bajanjem i liječenjem bolesti oboljelih. Kućanstvo sačinjavaju muž kao glava obitelji, njegovih sinova, njegovih žena i nevjenčane djece. Preferira se brak sa kćerkom majčine sestre.

Lokalne grupe uredi

Glavna preživjela plemena su Bora (?; možda su samostalni); Miranha (ovi pripadaju u Boran); Ocaina; Orejon; i Huitoto vlastiti. Huitoto vlastiti dalje su podijeljeni na više skupina, to su:

  • Huitoto Murui (Uitoto Murui, Búe), u peruanskom departmanu Loreto; kolumbijskoj comisaríji Amazonas, na rijekama Cará-Paraná, Igaraparaná, La Chorrera i San Francisco [pritoka rijeke Putumayo]; i u Brazilu na rezervatima AI Méria, AI Miratu sa plemenom Miranha u državi Amazonas.
  • Huitoto Meneca (Mïnïka) žive u peruanskom departmanu Loreto, u distriktima Putumayo, Cahuapanas i Napo, te u kolumbijskom departmanu Amazonas na río Caquetá (Isla de los Monos) i na río Caguan.
  • Huitoto Muinane (Nïpode) na rijeci Caquetá u Kolumbiji i peruanskom departmanu Loreto se ne smiju brkati sa Muinane-Bora. Huitoto Muinane imaju oko 100 govornika u Peruu (1992) a locirani su na rijeci Ampiyacu u provinciji Maynas. U Kolumbiji je broj govornika nešto veći.

Od nekih 50,000 izvornih Huitota, preostalo ih je osamdesetih godina kojih 3,000.

Vanjske poveznice uredi