Hu Đintao (uprošćeni kineski: 胡锦涛, tradicionalni kineski: 胡錦濤, pinjin: Hú Jǐntāo; rođen 21. decembra 1942) je trenutni predsednik Narodne Republike Kine. Na ovom položaju je od 2002. godine. Takođe je i generalni sekretar Komunističke partije Kine od 2002. i predsedavajući centralne vojne komisije od 2004. godine. Na mestu predsednika nasledio je Đanga Cemina. Od preuzimanja položaja, Hu insistira na većem kontrolisanju ekonomije i konzervativan je u sprovođenju političkih reformi. Njegova spoljna politika je manje pomirljiva nego spoljna politika njegovih prethodnika, tako da je kineski uticaj u svetu porastao od vremena njegovog stupanja na dužnost.

Hu Đintao
Hu Jintao

Mandat(i)
6. predsednik Narodne republike Kine
15. mart 2003. -
Prethodnik Đang Cemin
9. generalni sekretar KP NRK
15. novembar 2002. -
Prethodnik Đang Cemin
Načelnik centralne vojne komisije NRK
19. septembar 2004. -
Prethodnik Đang Cemin
Potpredsednik NRK
15. mart 1998. - 15. mart 2003.
Prethodnik Rong Jiren
Naslednik Zen Ćinhong
Biografija
Politička partija Komunistička partija Kine
Supružnik Liu Juncin
Potomstvo sin Hu Hajfen i ćerka Hu Hajcin
Profesija Inženjer hidraulike

Njegovo uzdizanje na mesto predsednika predstavlja transformaciju od stare komunističke uprave na mlađe tehnokrate. Veći deo svog radnog veka Đintao je proveo kao deo komunističke uprave. Bio je šef partije u Tibetanskom autonomnom regionu i potpredsednik za vreme Đanga Cemina. Zalaže se za harmonično društvo i mirne međunarodne odnose. Takođe nastoji da ubrza kineski naučni i tehnički razvoj.

Rani život uredi

Hu Đintao je rođen u Đangjanu, u pokrajini Đangsu, 1942. godine. Majka mu je umrla kada je imao sedam godina, a odgojila ga je njegova strina. Hu je bio nadaren učenik u srednjoj školi, gdje se odlikovao i vanškolskim aktivnostima poput plesanja i pjevanja. Kao mladić, bio je član omladine Kineske komunističke partije. Diplomirao je kao inžinjer hidraulike 1965. godine na univerzitetu „Tsingua“. Tu je upoznao svoju sadašnju suprugu Liju Jongćing, s kojom ima sina i kćerku.