Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), politička stranka u Bosni i Hercegovini.

Logo HDZ BiH

Osnovana je godine 1990. kao podružnica Hrvatske demokratske zajednice koja je došla na vlast u susjednoj Hrvatskoj nakon prvih demokratskih izbora. Vrlo brzo se nametnula kao nacionalna stranka hrvatskog naroda u BiH, a zajedno s druge dvije vodeće nacionalne stranke - SDA i SDS - je pobijedila na prvim demokratskim izborima u BiH krajem 1990. i ušla u koalicijsku vladu.

Međutim, za vrijeme raspada Jugoslavije vodstvo HDZ BiH se počinje odvajati od vlade u Sarajevu, te, pogotovo nakon izbijanja rata 1992. godine počinje forsirati politiku secesije, oličene u Hrvatskoj republici Herceg-Bosni. Do promjene politike dolazi tek s Washingtonskim sporazumom 1994. i uspostavljanjem Federacije BiH.

Otada, pa sve do pred izbore 2006. godine, HDZ BiH je bila najstabilnija od sve tri nacionalne stranke, ali je raskol između pristaša Dragana Čovića i Bože Ljubića doveo do formiranja nove stranke pod nazivom Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990). Tom raskolu neki promatrači pripisuju činjenicu da je na izborima 2006. za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić iz Socijaldemokratske partije BiH.