Hrvati u Italiji

Hrvati u Italiji su hrvatska iseljenička zajednica u Italiji.

Prema procjenama od 31. prosinca 2006., danas u Italiji živi 21.360 osoba hrvatskog državljanstva.[1]

Stara naseobina Hrvata u pokrajini Moliseu se je znatno smanjila od prije, pa se Hrvati nalaze samo u selima Mundimitru, Štifiliću i Kruču/Živoj Vodi. Nekad su bili u još nekoliko sela (Čirit, Mafalda, San Biase, Palata). Naselja koja su u srednjem vijeku imala značajnu hrvatsku zajednicu bila su Loreto, Fano, po Picenskom polju[2] i Jakinskoj krajini,[2] Recanati,[2] Grottamare,[2] Peschici i dr.

Danas su zajednice u Trstu, Rimu, Padovi, Milanu i još nekim većim talijanskim gradovima.

Hrvati su zabilježeni i u južnoj Italiji, no oni su se u ranijoj povijesti stopili u Talijane: pokrajine Marche, Kampanija, Basilicata, Puglia i t.d.[3] Njima se više godina bavila Jelka Vince-Pallua.[3] Hrvatima u Italiji se bavi Lovorka Čoralić, koja je objavila više radova o njima, osobito o Hrvatima u Mletcima.

Povijest uredi

U Italiju su doselili kroz nekoliko razdoblja, valova i društvenih sustava.

Povezano uredi

Izvori i bilješke uredi

  1. Stranci u Italiji Foreigner Citizens. Resident Population by sex and citizenship on 31th December 2006. Italy - Center-East Europe
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Hrčak Stjepan Sakač: Papa Siksto V. — talijanski Hrvat, Obnovljeni život, sv.24. br.3.-4. prosinac 1943.
  3. 3,0 3,1 Jelka Vince-Pallua: Od Italije do Male Italije - talijanske oaze u zapadnoj Slavoniji, Stud. ethnol. Croat., sv. 12/13, str. 233-247, 2001.