Horace McCoy (14.4. 189715.12. 1955) bio je američki pisac, čiji su hard-boiled romani imali radnju smještenu u doba Velike depresije. Njegov najpioznatiji roman je They Shoot Horses, Don't They? (1935), koji je adaptiran u istoimeni poznati film godine 1969, četrnaest godina nakon McCoyeve smrti.

McCoy se rodio u Pegramu u državi Tennessee. Za vrijeme prvog svjetskog rata McCoy je složio u Zrakoplovnim snagama Vojske SAD. Nekoliko puta je kao bombarder i izviđač letio iza njemačkih linija. Tom prilikom je ranjen te dobio odlikovanje Croix de Guerre od francuske vlade.

Od 1919. do 1930. radio je kao urednik sportske rubrike za Dallas Journal, a od kasnih 1920-ih počeo pisati za detektivske pulp magazine.

Za vrijeme Velike depresije McCoy se preselio u Los Angeles pokušavši postati glumac. Najbliže tom cilju je došao ulogom u filmu The Hollywood Handicap (1932). Posao izbacivača u Santa Monici mu je pak dalo inspiraciju za njegov najpoznatiji romna They Shoot Horses, Don't They?.

McCoy je daleko više uspjeha imao pišući scenarije za razne B-filmove, a što je počeo kao scenaristički pomoćnik u King Kongi (1933).

Umro je na Beverly Hillsu od srčanog udara.