Homoseksualnost i luteranizam

Šablon:LGBT i hrišćanstvo Luteranski stavovi o homoseksualnosti su različiti, jer luteranska crkva nije centralizovana u svetu. U mnogim evropskim luteranskim crkvama gejevi i lezbejke mogu da rade kao sveštenici i sveštenice. Evangelistička crkva u Nemačkoj (EKD) je 2000. godine izdala rezoluciju Verläßlichkeit und Verantwortung stärken koja podržava istopolno partnerstvo[1]. Švedska crkva je 2006. godine dozvolila blagosiljanje istopolnih zajednica, kao i postavljanje gejeva i lezbejki za sveštenike i sveštenice. Danska nacionalna crkva, takođe, dozvoljava blagosiljanje istopolnih parova, kao i Norveška crkva, koja, takođe, rukopolaže gejeve i lezbejke u sveštenike od 2007[2]. Najveća luteranska crkva u Evropi, koja ne dozvoljava blagosiljanje istopolnih parova, uprkos tekućim kontroverzama, jeste Evangelistička luteranska crkva Finske.

Evangelistička luteranska crkva u Americi (ELCA), najveća luteranska crkva u SAD, sa nešto manje od dve trećine svih američkih luteranaca, donela je još 1990. godine stav da gejevi i lezbejke mogu biti postavljeni/e za sveštenike/ce, ukoliko se pridržavaju celibata[3]. Godine 2007. ELCA je na skupštini donela rezoluciju po kojoj biskupi ne bi trebalo da insistiraju na tome da gej sveštenici i lezbejske sveštenice ostanu u celibatu. Avgusta, 2009. godine Crkvena skupština ELCA-e je donela odluku po kojoj gejevi i lezbejke u stabilnim istopolnim vezama mogu biti proizvedeni/e u sveštenike i sveštenice[4].

Nešto manje luteranske crve u SAD, Luteranska crkva – Misurski sinod i Viskonsinski evangelistički luteranski sinod smatraju da je homoseksualnost greh i da je protivna biblijskom učenju.

Vidi dalje uredi

Izvori uredi

  1. „EKD-Stellungnahme "Verläßlichkeit und Verantwortung stärken"”. Evangelischen Kirche in Deutschland. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-29. Pristupljeno 22.8.2009. 
  2. „Church of Norway votes to allow gay pastors”. Pink News. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-29. Pristupljeno 22.8.2009. 
  3. „Vision and Expectations: Ordained Ministers”. ELCA. Pristupljeno 22.8.2009. 
  4. „ELCA Assembly Opens Ministry to Partnered Gay and Lesbian Lutherans”. ELCA. Pristupljeno 22.8.2009. 


 
 
Lezbejske, gej, biseksualne i trans
(LGBT) teme i religija
Pregled: Homoseksualnost i religija · Transeksualnost i religija
Religije: Abrahamske: Bahá'í · Hrišćanstvo (Anglikanizam · Baptizam · Kvekerizam · Luterannizam · Metodizam · Mormonizam · Pravoslavlje · Prezbiterijanizam · Rimokatolicizam· Islam · Judaizam (Konzervativni)
Dharmičke: Budizam · Hinduizam (Hare Krishna · Sikizam
Taoističke Konfucijanizam · Šintoizam · Taoizam
Druge: Sajentologija · Unitarni univerzalizam · Vudu · Wicca · Zoroastrizam
Drugo: LGBT afirmativne religijske grupe (Hrišćanstvo · Judaizam· Biblija · Spisak hrišćanskih denominacija i njihov odnos prema homoseksualnosti
.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi