Holmgang (staronordijski i suvremeni islandski: hólmganga ; švedski: holmgång) je vrsta dvoboja koja se prakticirala u Skandinaviji u ranom srednjem vijeku kao najpraktičniji i od društva priznati način rješavanja sporova.

Egill Skallagrímsson vodi holmgang sa Berg-Önundrom, slika čiji je autor Johannes Flintoe

Holmgang se može prevesti kao "otići na (ili šetati) po malom otoku" ili jednostavno kao "hod po otoku". Pretpostavlja se da se time opisivalo kako se dvoboji održavaju na malom komadu kože ili plaštu stavljenom na tlo. Drugi vjeruju da on potiče od običaja da se dvoboji održavaju na malim otocima, a za što se kao primjer navodi saga o Egillu Skallagrimssonu.

U tadašnjim društvima je svatko, barem teoretski, mogao izazvati drugu stranu na dvoboj bez obzira na razlike u društvenom statusu. Motiv je moglo biti nastojanje da se obrani povrijeđena čast, riješi spor oko vlasništva, vrati dug, odnosno pomoć rodbini ili osveti ubijenog prijatelja.

Holmganzi su se najčešće održavali 3–7 dana nakon formalnog izazova. Ako se izazvana osoba ne bi pojavila, izazivač se smatrao pobjednikom. Ako se sam izazivač ne bi pojavio, dobio bi status niðingra, te bio prognan kao odmetnik, s obzirom da se smatralo kako nema časti. Ponekad, kada je jedna od strana u dvoboju bila očigledno fizički nesposobna ili neravnopravna u borbi, iskusni ratnik bi se kao dobrovoljac mogao boriti za nju.

Nordijske sage često navode kako homgange počeli zloupotrebljavati profesionalni ratnici kako bi "elegantno" sticali imovinu, zemlju i žene. Zbog toga je taj običaj zabranjen na Islandu 1006. a u Norveškoj 1014. U Švedskoj se opisuje u zapisima iz 13. vijeka.

Povezano uredi

Literatura uredi

  • Bø, Olav. "Hólmganga and Einvigi: Scandinavian Forms of the Duel". Medieval Scandinavia 2 (1969) 132-148.
  • Byock, Jesse. “Hólmganga,” entry in Medieval Scandinavia: An Encyclopedia (ed. Philip Pulsiano, 1993) 289-290.
  • Ciklamini, Marlene. "The Old Icelandic Duel". Scandinavian Studies 35:3 (1963) 175-194.
  • Falk, Oren (2004). „Bystanders and Hearsayers First: Reassessing the Role of the Audience in Dueling”. u: Meyerson, Mark D.; Thiery, Daniel et al. A Great Effusion of Blood": Interpreting Medieval Violence. University of Toronto Press. str. 98–130. ISBN 0-8020-8774-4. 
  • Jones, Gwyn. "The Religious Elements of the Icelandic ‘Holmganga.’" Mod. Language Rev. 27:3 (1932) 307-313.
  • Jones, Gwyn. "Some Characteristics of the Icelandic ‘Holmganga.'" J. Eng. & Germanic Philology 32 (1933) 203-224.
  • Radford, R. S. "Going to the Island: A Legal and Economic Analysis of the Medieval Icelandic Duel". Southern California Law Rev. 62 (1989) 615-44.

Vanjske veze uredi