His Glorious Night

His Glorius Night (sh. Njegova slavna noć) je američki crno-bijeli film snimljen 1929. u režiji Lionela Barrymorea, poznat kao prvo zvučno ostvarenje u filmografiji Johna Gilberta, dotadašnje zvijezde nijemih filmova, ali i po komercijalnom neuspjehu koji mu je uništio karijeru.

His Glorious Night
reklama za film
RežijaLionel Barrymore
ProducentIrving Thalberg (van špice)
ScenarioWillard Mack
PredložakOlympia; autor:
Ferenc Molnár
UlogeJohn Gilbert
Catherine Dale Owen
MuzikaLionel Barrymore
FotografijaPercy Hilburn
MontažaWilliam LeVanway
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
28. 9. 1929 (1929-09-28)
Trajanje80 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Film predstavlja adaptaciju kazališne drame Olympia mađarskog književnika Ferenca Molnara. Gilbert u njemu tumači lik kapetana Kovacsa, konjičkog oficira u vojsci jedne fiktivne monarhije, a u koga je zaljubljena princeza Orsolini, čiji lik tumači Catherine Dale Owen. Radnja prikazuje kako njihovu vezu pokušava okončati kraljica (čiji lik tumači Nance O'Neill), a što kapetan Kovacs pokušava spriječiti fabricirajući dokaze o skandalu kojim bi ucijenio kraljicu.

Gilbertu je His Glorious Night zapravo bio drugi zvučni film, s obzirom da je nešto ranije snimio Redemption, ali je njegova premijera bila odgođena za godinu dana. Zvučni debi Gilberta, koji je dotada uživao status jedne od najvećih i najbolje plaćenih hollywoodskih zvijezda, je bio loše primljen i od publike, ali i od kritike. Ubrzo su se u štampi pojavili navodi kako se publika, čim je prvi put čula Gilbertov glas, počela smijati, jer je "bio previsok i ženskast", odnosno nespojiv sa idealima filmske muževnosti. Te tvrdnje su kasnije bile često citirane u djelima posvećenim historiji Hollywooda, a Gilbert postao oličenje žrtve tranzicije sa nijemog na zvučni film. Dio kritičara i historičara filma su kasnije, međutim, utvrdili da je Gilbertov glas bio sasvim u redu, odnosno da je razlog za smijeh publike bio u lošem scenariju Willarda Macka, koji je koristio replike i dijaloge adekvatne za međutitlove u nijemim filmovima, ali koji su izgovarani od strane glumaca zvučali teatralno i samoparodijski. Neuspjeh filma se također pripisuje i neiskustvu glumca Lionela Barrymorea kome je bila povjerena režija. Gilbertova kćer Leatrice Gilbert Fountain [1] je pak tvrdila da je Louis B. Mayer, šef studija MGM, namjerno sabotirao film motiviran mržnjom prema Gilbertu i željom da što prije raskine ugovor s njim.

Kao i neki drugi prestužni hollywoodski filmovi tog vremena, i His Glorious Night je dobio višejezične verzije pod različitim naslovima i različitim glumcima namijenjenim za strana tržišta. 1930. su tako za francusko govorno tržište snimljeni Si l'empereur savait ça, za špansko Olimpia i za njemačko Olympia.[2] Sva tri filma su dobila bolje recenzije od originala. Godine 1960. je snimljena nova adaptacija Molnarove drame pod naslovom A Breath of Scandal gdje je glumila Sophia Loren.

Snimanje His Glorious Night, kao i katastrofalna reakcija publike na njegovoj premijeri, inspirirala je neke od scena od popularnom filmskom mjuziklu Pjevajmo na kiši iz 1952. godine.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Fountain, Leatrice Gilbert, and Maxim, John B., "Dark Star: The Untold Story of the Meteoric Rise and Fall of Legendary Silent Screen Star John Gilbert (1985), St Martins Press, New York
  2. „Notes for His Glorious Night (1929)”. Turner Classic Movies. Pristupljeno 16. I 2010. 

Vanjske veze uredi