Hipotireoza je sistemski poremećaj izazvan nedostatkom hormona štitne žlezde u perifernim tkivima.

Hipotireoza
lat.
Hypothyreosis
Šest nedelja stara beba sa simptomima žutice, koja je izazvana hipotireozom. Takođe se mogu videti uvećan jezik i pupčana kila.
SpecijalnostEndokrinologija
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10E03.9
ICD-9244.9
DiseasesDB6558
eMedicinemed/1145
MeSHD007037

Etiologija uredi

Primarna hipotireoza može da bude uzrokovana atrofijom štitne žlezde ili nastaje u poslednjem stadijumu hroničnog limfocitnog tireoiditisa (upala štitne žlezde), ali je često jatrogenog porekla - javlja se posle lečenja hipertireoze radioaktivnim jodom ili subtotalnom tireoidektomijom (odstranjenje dela žlezde), tokom tireosupresivne terapije ili uzimanja lekova koji utiču na metabolizam joda.

Sekundarna hipotireoza je posledica destrukcije hipofize postpartalnim krvarenjem (velikim gubitkom krvi nakon porođaja), povreda glave, tumora ili idiopatske atrofije ove žlezde.

Tercijarna hipotireoza je izazvana poremećajima u hipotalamusu.

Klinička slika uredi

Osnovni simptomi su nepodnošenje hladnoće, suvoća i perutanje kože, promuklost, parestezije (osećaj trnjenja i peckanja pojedinih delova tela) i bolni grčevi u mišićima, povećanje telesne težine, opstipacija (zatvor), smanjeno znojenje itd. Tokom pregleda se konstatuju usporeni pokreti, gruba koža i kosa, hladna koža, pastozno lice, otoci i bradikardija (usporen rad srca). U poodmaklom stadijumu hipotireoze, u koži i drugim tkivima nagomilavaju se depoziti mukoproteina.

Lečenje uredi

Za lečenje hipotireoze se koristi L-tiroksin. Ako je lečenje pravilno, prognoza bolesti je odlična. U organizmu se postepeno uspostavlja normalna koncentracija hormona, što je praćeno prestankom simptoma i popravljanjem svih biohemijskih abnormalnosti hipotireoze.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi