Hermokrat (starogčki: Ἑρμοκράτης) (? - 407. pne.) je bio drevni sirakuški vojskovođa iz doba atenske ekspedicije na Siciliju.

Hermokrat se u historijskim zapisima prvi put pojavljuje 424. pne. kada je njegov znameniti govor na kongresu sicilijanskih gradova u Geli uvjerio dotad zavađene polise da se pomire i izbace sve strane vojske koje su im došle u pomoć. Kada je godine 415. pne. Atena otpočela pohod na Siciliju, Hermokrat se založio da se svi grčki sicilijanski gradovi ne samo ujedine, nego i da pomoć traže od svojih dotadašnjih neprijatelja kao što je Kartaga.

Hermokrat je bio izazbran kao jedan od tri sirakuška stratega, ali je smijenjen zbog neuspjeha u borbi s atenskim napadačima. Poslije je služio kao savjetnik spartanskom vojskovođi Gilipu, i njih dvojica su zajedno razbili atensku opsadu Sirakuze, a potom i atensku vojsku. Godine 412. pne. je, međutim, Hermokrat bio jedan od vojskovođa odgovornih za poraz flote Peloponeski savez|Peloponeskog saveza u bitci kod Kizika. Zbog toga su ga Sirakužani in absentia prognali iz svog grada, u koji se vratio tek 408. pne. Godinu dana kasnije je ubijen u uličnom okršaju.

Platon je kasnije spominjao Hermokrata u svojim dijalozima Timej i Kritija.

Napomene uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi