Hekatonhiri ili Storuki (grč. Ἐκατόγχειρες, Hekatógkheires) su mitološka bića iz grčke mitologije. Njihovi su pandani u rimskoj mitologiji Centimani.

Briarej, Hekatonhir

Mitologija uredi

Karakteristike uredi

Ime Hekatonhira izvedeno je od grčkih riječi ἑκατόν, hekatón = "sto" i χείρ, kheir = "ruka". Dakle, oni su "storuki". Ista etimologija vrijedi i za njihove rimske pandane Centimane (lat. centum = "sto", manus = "ruka). Hekatonhiri su divovi nevjerojatne snage i bijesa, superiorniji Titanima i Kiklopima. Imena su im: Briarej (Βριάρεως, Briáreôs) ili Egeon (Αἰγαίων, Aigaíôn), "morska koza", Kot (Κότος, Kótos), "udarač", "bijesni", Gig ili Gij (Γύης, Gýês), "velikih udova". Majka im je lijepa Geja (Zemlja), a otac Uran (Nebo).

Rođenje i daljni život uredi

Geja je rodila Titane i Kiklope, a onda i Hekatonhire. Uran je volio Titane jer ih je smatrao lijepima, a mrzio je ružne Kiklope i Hekatonhire pa ih je zatvorio u podzemlje - Gejinu utrobu. Geja je molila Titane da ih puste, li oni su odbili. Zeus je poslije, jer ga je Geja molila, pustio Hekatonhire koji su mu pomogli u ratu protiv Titana. Pustio je Kiklope koji su mu izradili munje. Hekatonhir Briarej je bio neprijatelj Olimpljana pa su ga bogovi pokopali ispod Etne. Ostali su čuvali vrata pakla.