Ovo je glavno značenje pojma Hanza. Za druga značenja, v. Hanza (razvrstavanje).

Hanza ili Hanzeatski savez (od starog donjonjemačkog Hanse = oznaka za gildu[1], grupu, skupinu) je naziv za trgovačko-obrambeni savez trgovačkih gildi i njihovih gradova, koji je egzistirao od kraja 12. vijeka do polovine 17. vijeka.

Hanzeatski savez
Hanse - Düdesche Hanse
Karta Sjeverne Evrope sa Hanzeatskim gradovima oko 1400.
Karta Sjeverne Evrope sa Hanzeatskim gradovima oko 1400.
Karta Sjeverne Evrope sa Hanzeatskim gradovima oko 1400.

Hanza se iz saveza trgovačkih cehova, sredinom 13. vijeka pretvorila u savez gradova, odnosno Hanzeatski savez ili Hanzeatsku ligu.[1] Do pojave Hanze trgovina po Baltiku bila je zanemariva, ali se u idućih stotinjak godina značajno razvila. U 14. vijeku u Hanzeatskom savezu bilo je oko 100 gradova, od toga većinom njemačkih.[1]

Na vrhuncu svoje moći u 15. vijeku Hanzeatski savez, prostirao od Baltika do Sjevernog mora i kontrolirao trgovinu, po svim važnijim lukama tog ogromnog područja, centar Hanze bio je grad Lübeck.

Boje Hanze (bijela i crvena) nalaze se i danas na grbovima velikog broja nekadašnjih Hanzeatskih gradova, oni i danas uz ime svog grada dodaju sufiks -hanzeatski, kao dio svoje stare slave i ponosa. Po čitavoj Sjevernoj Evropi, a naročito po Baltiku Hanzeatski savez bio je izuzetno moćan, i to ne samo ekonomski, već je uticao i na politička i kulturna zbivanja.

Historija uredi

Hanza je nastala iz potrebe trgovaca da zaštite svoje brodove sa robom, od brojnih pirata kojih je početkom 12. vijeka bilo napretek.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Hanseatic League (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 22. 09. 2012. 

Vanjske veze uredi