Hanon Veliki je bogati kartaginjanski aristokrata u trećem veku pne. Nadimak Veliki je dobio zbog osvajanja u Africi.

Opiranje prvom punskom ratu uredi

Bogatstvo je bazirao na zemlji, koju je imao u Severnoj Africi, a dobio ju je osvajanjima. Tokom Prvog Punskog rata protivi se stalnom ratu protiv Rima. On je za osvajanje zemlje u Africi, a ne za pomorski rat protiv Rima, koji njemu lično ne donosi nikakve koristi. Zbog toga se on stalno opirao kartaginjanskom generalu Hamilkaru Barki. Hano Veliki je 244. pne. demobilizirao mornaricu Kartagine, čime je dao Rimu dovoljno vremena da ponovo sagradi svoju mornaricu i konačno pobedi Kartaginu 241. pne. .

Izaziva pobunu plaćenika uredi

Posle rata Hanon Veliki odbija da plati plaćenike, koji su ratovali u ratu na strani Kartagine. Plaćenici su ratovali sa Hamilkar Barkom i bio im je obećan novac. Plaćenici su se pobunili, a Hano Veliki komanduje vojskom u pokušaju da skrši pobunu, ali u tome ne uspeva. Predaje kontrolu armije Hamilkar Barki, pa uspevaju da skrše pobunu.

Sprečava slanje pojačanja Hanibalu uredi

Tokom Drugog punskog rata on predvodi anti-ratnu koaliciju u Kartagini i sprečava slanje pomoći Hanibalu posle njegove pobede u bici kod Kane. Time je dosta zaslužan za poraze Kartagine. Posle poraza Kartagine u bitka kod Zame 202. pne. on je jedan od pregovarača o miru sa Rimom.

Vidi još uredi