Habib ibn Abd al-Rahman al-Fihri

Habib ibn Abd al-Rahman al-Fihri (?- maj/jun 757) je bio arapski plemić iz porodice Oqbid ili Fihrida, koji je nakratko vladao Ifrikijom (Sjevernom Afrikom) od 755. do 757.

Bio je sin Abd al-Rahman ibn Habib al-Fihrija, guvernera Ifrikije koji je od 745. godine, koristeći metež u kome se našao tadašnji Omejadski Kalifat, vladao Ifrikijom kao de facto samostalni vladar. Habib je pod očevom vlašću bio valija (guverner) Barke u Kirenajci.

Godine 755. oca su mu u dvorskom puču ubili braća Ilyas ibn Habib al-Fihri i Abd al-Wareth ibn Habib. Ogorčeni Habib je protiv njih digao ustanak kome se priključio stric Amran ibn Habib. Oružani obračun je zaustavljen privremenim sporazumom o podjeli Ifrikije između zaraćemnih strana. Ilyas je sporazum prekršio i Habiba i Amrana zarobio; Habib je, međutim, prilikom odlaska u progonstvo u Al-Andalus uspio pobjeći i okupiti svoje pristaše. Svog strica je uspio ubiti u dvoboju pred bitku, nakon čega je trijumfalno ušao u Kairouan.

Godine 757. su ga porazila i ubila berberska plemena koja su iz unutrašnjosti napala Ifrikiju pod zastavom Abasida.

Prethodi:
Abd al-Rahman ibn Habib al-Fihri
Guverner Ifrikije
755–757
Slijedi:
Asim ibn Jamil al-Warfajumi

Izvori uredi

Literatura uredi

  • Ibn Khaldun, Histoire des Berbères et des dynasties musulmanes de l'Afrique, 1852 transl. Algiers.
  • Julien, Charles-André, Histoire de l'Afrique du Nord, des origines à 1830, édition originale 1931, réédition Payot, Paris, 1961
  • Mercier, E. (1888) Histoire de l'Afrqiue septentrionale, V. 1, Paris: Leroux. Repr. Elibron Classics, 2005.