Guillaume IV od Akvitanije

Guillaume IV (Vilim; 937 – 3. februar 994[1]), poznat po nadimku Fierebras ili Fierebrace ("Ponosna ruka" na francuskom Fier-à-bras ili Fièrebrace, od latinskog Ferox brachium) bio je vojvoda Akvitanije i grof Poitoua od 963. do povlačenja 990.

Teritorije je naslijedio od oca Guillaumea III, koji se povukao u opatiju Saint-Cyprien u Poitiersu, ostavivši upravu Fierebrasu. Majka mu je bila Gerloc, kćer vojvode Rolloa od Normandije. Sestra mu je bila Adelaide, supruge Huga Capeta, kralja s kojim se Guillaume kasnije borio za svoje vojvodstvo. Početak vladavine su mu obilježili brojni ratovi, najčešće protiv grofova Anjoua, najprije Geoffreya Sivoplaštog, koji je zauzeo Loudun.

Godine 988. je odbio priznati Huga Capeta kao novouzabranog kralja Francuske te s njim krenuo u ratu. Capet je bio dobio Akvitaniju od kralja kralja Lothair prije nego što se Lothair bio pomirio sa Guillaumeovim ocem. Capet je bez obzira na to nastavio prisizati vojvodstvo te ju je iste godine napao. Kraljevska vojska je razbijena u dolini Loirea. Guillaume je tada kod sebe primio Louisa, sina Charlesa od Donje Lorene, posljednjeg legitimnog karolinškog nasljednika. Smjestio ga je u palaču Poitiers i prema njemu se odnosio kao francuskom monarhu.

Godine 968. se oženio za Emma ili Emmeline, kćer Theobalda I od Bloisa i Luitgarde od Vermandoisa. Brak je bio buran, prije svega zbog Guillaume sklonosti drugim ženama i lovu na divlje životinje. Na kraju se ipak, slijedeći očev primjer, povukao u samostan ostavivši Emmi da vlada u ime njegovog sina Guillaumea do 1004. Njihov drugi sin Ebles je umro iza 997.

Izvori uredi

  1. Nouvelle Biographie Générale. Datum 5. februara 995, najvjerojatnije potiče od Owen.

Literatura uredi

  • Owen, D. D. R. Eleanor of Aquitaine, Queen and Legend. 1993.
  • Nouvelle Biographie Générale. Paris, 1859.
Prethodi:
Guillaume III
vojvoda Akvitanije
963 – 995
Slijedi:
Guillaume V
Grof Poitiersa
963 – 995