Guido I od Spoleta

Guido I (francuski: Guy; ? - 860) je bio vojvoda Spoleta od 842. do smrti. Bio je sin franačkog plemića i velikodstojnika Lamberta I i Adelaide od Lombardije, najstarije kćeri Pipina od Italije. U Italiju je došao 834. zajedno s ocem, koji je tada bio u sviti Lotara I i koji je preuzeo Vojvodstvo Spoleto. Nakon smrti cara Luja I Pobožnog, preuzeo je opatiju Mettlach u Lotaringiji.

Bio je oženjen za Ittu (ili Ita ili Itanu), kćer Sicoa od Beneventa. S njom je imao sinove Lamberta I i Guida III, od kojih će potonji postati sveti rimski car.

Godine 843. se umiješao u beneventanski građanski rat na strani svog šurjaka Siconulfa. Njega je, međutim, okončala tek intervencija cara Louisa II. Godine 846. je, međutim, imao daleko više uspjeha kada je Saracene uspio protjerati iz Lacija nedugo nakon njihovog pohoda kada je opljačkana Bazilika svetog Petra u Rimu.

Godine 858. je podržao Adhemara u borbi protiv kapuanskog grofa Landoa I. Ta je intervencija omogućila dolina Liri, zajedno sa Sorom i Arpinom pripadne Adhemaru, a koje je teritorije prethodno bio preuzeo grofov brat Landenulf od Teana.

Literatura uredi

  • Llewellyn, Peter. Rome in the Dark Ages. London: Faber and Faber, 1970. ISBN 0-571-08972-0.
  • di Carpegna Falconieri, Tommaso. Guido, in Dizionario biografico degli italiani, 61, Roma: Istituto della Enciclopedia italiana, 2003, p. 352-354.


Italijansko plemstvo
Prethodi:
Berengar
vojvoda Spoleta
842–860
Slijedi:
Lambert I