Guido II od Spoleta

Guido II (ponekad Guido III; francuski: Guy; ? - kraj 882/početak 883) bio je kratkotrajni vojvoda Spoleta koji je vladao od 880. do smrti.

Rodio se kao sin vojvode Lamberta I, od koga je naslijedio i titulu markgrofa Camerina, koju će kasnije preuzeti njen stric Guido. Za očevog nasljednika su ga izabrali lokalni velikaši. Njegovu kratku vladavinu je obilježila izuzetno ambiciozna i agresivna politika teritorijalne ekspanzije, usmjerena na zapad i jug, čija su glavna meta bila papska područja. Ona je svoj odraz pronašla u sačuvanoj diplomatskoj koresponednciji pape Ivana VIII, koji je mladog vojvodu prvo nastojao zaustaviti povlađivanjem, a potom u pomoć pozvao Karla Ćelavog, koga je 12. februara 881. okrunio za cara. Guido, koga je papa u svojim pismima zvao "Rabbia" ("Bijesni", "Ludi"), je konačno zaustavljen tek kada ga je Karlo na mirovnoj konferenciji u Ravenni početkom 882. natjerao da odustane od vojnih akcija protiv pape. Tada su se i on i njegov stric Guido obavezali papi vratiti oduzete teritorije, ali su to odlagali sve do Guidove smrti.

Guido je umro mlad, a pošto su mu djeca bila maloljetna naslijedio ga je stric. Njegov sin Guido IV je kasnije vladao Spoletom, ali i Beneventom. Kćer Itta mu se udala za Guaimara I od Salerna.

Literatura uredi

  • Caravale, Mario (ed). Dizionario Biografico degli Italiani: LXI Guglielmo Gonzaga – Jacobini. Rome, 2003.
Italijansko plemstvo
Prethodi:
Lambert I
vojvoda Spoleta
880–883
Slijedi:
Guy III
markgrof Camerinoa
880–883
Guido (880–883)